Hirdetés

Tökéletes kávé otthon

Sokan el sem tudják képzelni reggeleiket a kedvenc kávézójukban fogyasztott kávé nélkül. Számukra a kávézás már több mint élénkítő ital, és meggyőződésük, hogy az otthoni változat sosem lesz olyan ízletes. Kakucsi Áron Attila barista és kávépörkölő azonban biztosra állítja, hogy otthon is készíthetünk kiváló minőségű kávét, ha betartunk pár fontos szabályt.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tökéletes kávé otthon
Fotó: Balázs Árpád

Van, aki a feketére esküszik, mások meleg vagy hideg tejjel, tejhabbal elegyítik, míg sokan cukorral vagy egyéb édesítőszerrel nyomják el a kávé kesernyés aromáját. Arról, hogy miként lehet az otthoni kávénk elviselhető helyett élvezhető, és milyen szabályokat érdemes betartani, szakembert kérdeztünk.
Kakucsi Áron Attila baristaként, kávépörkölőként és trénerként dolgozik Csíkszeredában, a Rubiq Social Club kávézóban, ahol az új hullámos kávézást igyekeznek meghonosítani és megszerettetni az emberekkel. Áron azt szeretné megmutatni a helyi közösségnek, hogy a kávénak nemcsak hagyományos íze lehet, célja, hogy mások is meglássák a kávé igazi szépségét, ami őt is megragadta.
Úgy véli, a hagyományos kávénak sokáig nem szenteltek elegendő figyelmet, főként a mennyiség és az eladás voltak az elsődleges szempontok, ezért a legtöbb kávét hasonlóan pörkölték, annak érdekében, hogy az elkészítése egyszerűbb legyen. Aki otthonában is finom kávét szeretne, annak túl kell tekintenie azon, hogy a kávé minden esetben gyors és olcsó dolog, de elég, ha egy-két hozzávalót kicserél, valamint egy-két perccel több időt szán az elkészítésre, és máris teljesen más eredményt kap.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

A jó kávé alapja
Egy jó csésze fekete alapfeltétele a kiváló minőségű kávé. A szakember szerint nem érdemes előre őrölt, vákuumozott kávét vásárolni, ugyanis az gyorsan oxidálódik, az olajok, zsírok kiszáradnak, így távoznak belőle azok a jótékony anyagok, melyeknek kávéivás során be kellene kerülniük a szervezetünkbe. Ráadásul így csomagolva a vízellenálló képességét is elveszíti, emiatt „átfut” rajta a víz, ezért a kevés benne maradt anyag sem oldódik ki. Őrölt kávét csak úgy érdemes megvenni, ha előttünk, frissen őrölik le. Áron a szemes kávé vásárlását ajánlja, és jó, ha befektetünk egy őrlőköves kávédarálóba, amely egyenletesen őröl.
A kávé tárolásának módja is fontos szempont. A szá­raz, hűvös hely megfelelő lehet rövidebb ideig, de a világosan pörkölt kávé élettartamát megduplázza a fagyasztás, a hősokk miatt pedig több ízelem felerősödik, így az elkészült ital sokkal nagyobb ízélményt nyújt. Mélyhűtőben szemes és őrölt kávé egyaránt tárolható.

A víz szerepe
Kakucsi Áron Attila tapasztalatai szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy vezetékes vízzel töltik fel a kávéfőzőt (legyen az kotyogós vagy automata), ami felgyorsítja a gépek amortizációját. Amikor a víz felmelegedik és lehűl, a nehézelemek (mint a magnézium, kalcium) kicsapódnak, lerakódnak és egy idő után papírízt adnak a lefőtt kávénak. Vezetékes vagy forrásvíz helyett használjunk palackozott, buborékmentes ásványvizet vagy szűrt vizet, mely lehet a csapra szerelhető vagy kancsós, filteres szűrővel tisztított is.
Kotyogós kávéfőző használata esetén ajánlott forró szűrt vizet önteni az inox vagy öntöttfém edénybe, így a kávé kevesebb ideig érintkezik a forró fémmel, a folyamat gyorsabb, az italnak pedig nem lesz égett íze.

Az erősebb kávé nyomában
A kotyogós szűrőjébe helyezett őrölt kávét sokan összenyomják, mert úgy tartják, attól lesz erősebb – ez azonban téves, ugyanis minél több kávé kerül a szűrőbe, annál nagyobb lesz az ellenállás. Ennek két következménye lehet: ha túl finomra van őrölve a kávé, és túltömjük vele a szűrőt, a kávéfőzőnk akár el is robbanhat, de ha még meg is bírja a nyomást, csak nagyon lassan folyik át a víz a kávén, amitől – a közhiedelemmel ellentétben – gyengébb feketét kapunk. Ahhoz, hogy jó minőségű italt kapjunk, elég, ha a tetejét az ujjunkkal lesimítjuk.
A szakember a rövid és hosszú kávé fogalmát is tisztázta: a koncentrált íz nem egyenlő az erősséggel. A jó kávézókban a hosszú kávé úgy készül, hogy forró vízre engednek egy rövid kávét.

Tejjel elegyített kávék
Aki otthonában kapucsínót vagy latte macchiatót készítene, fontos, hogy minél magasabb zsírtartalmú tejet válasszon hozzá. A desszertkávék elkészítéséhez nem tejhab, hanem tejkrém szükséges, pontosított Áron. A különbség, hogy míg a tejhab merev és nagy levegőbuborékokat tartalmaz, a tejkrémben a levegő jobban eloszlik. Tejkrémet meleg, a kéz számára kellemes hőmérsékletű tejből kell készíteni, elemmel működő, rugós végű tejhabosítóval vagy french presszel. Készítése során kétféle eljárást különböztetünk meg: levegőztetést és keverést. A rugós végű tejhabosítót 45 fokos szögben kell tartani, a tej felszínén tartva levegőt forgatni bele, majd az eszközt betolni a felszín alá és úgy mozgatni, hogy a tej kezdjen forogni, ezáltal a levegőt beleforgatjuk és összekeverjük, így édes tejkrémet kapunk.
A tejkrémet nem szabad egyből a kávéba önteni, helyette az öntési folyamat során a kezünkben levő kávéscsészét mozgassuk, hogy minél jobban összekeveredjen a kettő, így lesz kiegyensúlyozott íze.
 

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!