Hirdetés

Tippek a Székely Csürkétől

Székely Csürke
Becsült olvasási idő: 4 perc

Tudtad, hogy egy iskoláskorú gyermek napi energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével? Ez azt jelenti, hogy a gyermekednek nap mint nap egészséges, energiát adó, ugyanakkor finom tízórait kell pakolnod ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás beépüljön a napi rutinjába.
Sajnos, egyre gyakoribb az elhízás már a kisiskolás korosztályban is, aminek oka elsősorban a táplálkozási szokások és az életmód megváltozása: több édesség, kevesebb mozgás – ha nagyon röviden és leegyszerűsítve akarjuk összefoglalni. Ezért nagyon fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt.
A reggelit ne hagyjátok ki! És ez lehetőleg ne egy útközben, a kocsiban bekapott csokis kifliből álljon, hanem nyugodtan, az asztalnál elfogyasztott, teljes értékű, azaz szénhidrátot, fehérjét, zöldséget/gyümölcsöt és folyadékot tartalmazó reggeli legyen. Nagyon fontos a napi hidratáció: lehetőleg ne a büfében vásárolt szénsavas üdítők, hanem kulacsban vitt tiszta víz biztosítsa a gyermek nélkülözhetetlen napi folyadékszükségletét.
Mennyi tízórait/uzsonnát pakolj? Nos, ez attól függ, mennyi időt tölt a gyermek az iskolában, ott kap-e ebédet, utána még megy-e valamilyen iskolán kívüli tevékenységre, illetve milyen korban van éppen. A kamaszoknak különösen fontos a magas fehérje-, energia- és mikroelem-bevitel, hiszen ebben a korban rövid idő alatt sokat nőnek. Édességet kis mennyiségben és maximum minden második nap fogyaszthatnak.
Mibe pakolj? A tízórai/uzsonna csomagolásánál részesítsd előnyben a praktikus, többrekeszes dobozokat. A szendvicset, gyümölcsöt, zöldséget így külön pakolhatod.
Mit pakolj? Amit gyermeked szívesen elfogyaszt, ami egészséges és energiát adó, ráadásul változatos. Igen, talán ez a legnehezebb része a dolognak: a szalámis, pástétomos, sajtkrémes szendvicsek előbb-utóbb unalmas egyhangúságába vinni egy kis változatosságot!
Íme néhány gyors ötlet, hogy mit készíts a fehérjét, aminosavakat, B-vitamin-fajtákat, szelént, foszfort, cinket, D-vitamint és kalciumot tartalmazó Székely Csürkéből az uzsonnásdobozba! A grillcsirkés szendvicshez csíkokra vágott sült csirkemell, sajtszeletek, salátalevél, paradicsomkarikák szükségesek, amelyeket egy félbevágott kiflibe helyezhetsz el. Ha nem szeretnéd, hogy a paradicsom leve átáztassa a kiflit, a salátalevelet tedd rá a paradicsomra. A panírozott csirkemellet inkább félbevágott zsömlébe teheted, melléje sajtszeletek, uborkakarikák, és a salátalevél, mint „zárófólia”, ugyancsak alkalmazható. A harmadik javaslatunk: készíts apró, omlós fasírtgolyókat a Székely Csürke bármely részéből, és a szendvicsesdoboz egyik rekeszét töltsd meg vele. Melléje hasábokra vágott zöldségeket tehetsz, és két-három szelet teljes kiőrlésű gabonából sütött kenyérszeletet.
A napi ötszöri étkezés különösen fontos a gyerekeknek. És még ha olyan is a programja, hogy csak a reggelit és a vacsorát fogyasztja el otthon, naponta legalább egyszer egyen együtt a család! Stresszmentes iskolakezdést és tanévet kíván:
a Székely Csürke
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!