Hirdetés

Tavaszi feltöltődés

A tavasz számtalan olyan növényt kínál, amelynek jótékony hatását érdemes kihasználni, hiszen szervezetünknek szüksége van rá. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal töltenek fel, energizálnak és hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez. Arról, hogy milyen növényeket és milyen formában érdemes fogyasztani tavasszal, szakembert kérdeztünk.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tavaszi feltöltődés
Fotó: Jakab Tekla

Szervezetünk az évezredek alatt a négy évszak szezonális tápanyagaihoz adaptálódott, és hiába szerezhetünk be most már könnyedén bármit és bármikor a boltokban, étkezésünket mind a mai napig befolyásolják a különböző évszakok. 
Jakab Tekla székelyudvarhelyi táplálkozási tanácsadó szerint fontos a helyi szezonális alapanyagok beépítése az étkezéseinkbe. 

– Tavasszal megindul a zsongás, mi magunk is aktívabbá válunk. Szervezetünk egy nagyon komplex rendszer, és tavasszal szüksége van egy ,,nagytakarításra” a téli lerakódások után. Ilyenkor többet mozgunk, több oxigénhez jut a szervezetünk, így a tápanyagok is könnyebben eljutnak a megfelelő helyekre, és a jó minőségű táplálékkal csak tovább segíthetjük ezt a folyamatot.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Nem csak a kertekben nő
A szakember szerint számos olyan növény terem nemcsak a kertekben, hanem a környezetünkben is, amely hasznos tápanyagként szolgálhat ilyenkor. 

– A tavaszi növényeknek kifejezetten magas az ásványianyag-tartalmuk, sok vitamint, nyomelemet tartalmaznak, ugyanakkor tisztító hatásúak is, ami kiemelten fontos ilyenkor. Tisztítanak, erősítenek, feltöltenek

– fogalmazott.
A virágok, hajtások, gombák közül is többet említhetünk. Ehető virágok közül ilyen például a pitypang, az ibolya, a kankalin vagy az árvácskafélék. A tanácsadó szerint a tavasz a zöld levesek időszaka, amelyeket csalánból, spenótból, papsalátából készíthetünk, de főzelékként és frissítő salátaként is bevihetjük a szervezetünkbe. 

– Nagyon jó a spenót, a csalán, a sóska, a papsaláta, a tyúkhúr, melyekből levest vagy főzeléket készíthetünk, de megjelennek a hagymafélék is, mint például a medvehagyma, amelynek szintén rengeteg jótékony hatása van: nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, de baktérium-, gomba- és parazitaölő hatású is

– sorolta.
Kevesen tudják, de a bükkfa zsenge leveleiből, sőt a komló friss hajtásaiból is készíthetünk zöld leveseket. A vadon termő növényeket azonban csak abban az esetben érdemes gyűjteni, ha teljes mértékben biztosak vagyunk abban, hogy semmi mással nem tévesztettük össze azokat.

Jakab Tekla

Tápláló és ízletes
Jakab Tekla táplálkozási tanácsadó szerint a tavaszi tápláló növények esetében is ajánlott kipróbálni minél több elkészítési módot, mert így több formában kerülnek a szervezetünkbe a tápanyagok, de az intenzív ízviláguk miatt is érdemes kísérletezni ezekkel. 

– Néhány növénynek jellegzetes, erős íze van, emiatt ajánlott más növényekkel kombinálni és úgy belecsempészni az ételekbe, ahol elvegyülhetnek a többi íz között. Ezáltal hasznosul a táplálék, és az étel élvezeti értéke is megmarad.

A növények mellett feltöltő táplálékként szolgál tavasszal a friss juhsajt, orda, a bárányhús és a tojás is. B-vitamin- és magnéziumkúrát is érdemes elvégezni tavasszal, hiszen amellett, hogy jó hatással vannak az idegrendszerre, a tavaszi fáradtság és a hangulatingadozások leküzdésében is segítenek.

Jakab Tekla

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!