Hirdetés

Tappancsok és agancsok az iskolapadban

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc

Krakkó belvárosában nemrégiben egy jávorszarvas úgy döntött, hogy ideje egy kis tudományos kalandba keveredni. Iskolába indult! Az impozáns állat meglepő módon egy gimnázium ablakán próbált bejutni az intézménybe. A nem mindennapi látogatás sajnos tragikus véget ért, de a történet kapcsán elgondolkodhatunk, vajon Székelyföldön hogy nézne ki egy hasonló eset.
Nálunk a jávorszarvas helyett Vackor, vagyis a mackó szokott tanodába járni. Kedvenc helye az Első Bé, de más osztályokban is otthonosan mozog, főleg, ha almával, vagyis „tudománnyal” kínálják. Igen, jól hallották! Míg az amerikai mosómedvék csak a szemetesekben kotorásznak és kertekben garázdálkodnak, addig Székelyföldön a mackók nem elégednek meg ennyivel. Ők tudják, hogy az igazi tudás hatalom, és ha már egyszer eljöttek az alma materbe, miért ne vennék komolyan a továbbképzést?


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Egy őszi reggelen éppen az iskola udvarán gyülekeztek a diákok, amikor hirtelen megjött a nagy medve, alias Vackor, a környékbeli erdők királya. Természetesen nem a legújabb divat szerinti hátizsákkal, hanem csak úgy, zsebre dugott kézzel, vagyis manccsal. A lazaságnak pedig kipurcanás lett a vége. A tanulni vágyó nagyvadaknak ugyanis rizikós hely az iskola. Viszont a fineszes székely medvék tanulmányaikat nemcsak az iskolapadban, hanem a városi és vidéki településeken is gyakran végzik, szakmai gyakorlatként. A helyi lakosok már megszokták, hogy reggelente az elhagyott szendvicsekért és uzsonnásdobozokért folytatott küzdelemben a medvék nyernek. Mi mást is tehetnének, amikor egy nagy, szőrös medve épp a kertjükben tartja a „Szemétdomb és diplomamunka” című előadását? Ők e tudomány nehézsúlyú bajnokai!
Az esetek többsége persze nem végződik olyan tragi­komikusan, mint a krakkói jávorszarvasos vagy a szeredai medvés incidens. A medvék, miután begyűjtötték a szükséges okleveleket a helyi szemétdomb egyeteméről, a legtöbb esetben visszavonulnak a közeli erdők nyugalmába. Csak néha térnek vissza a városi kalandok kedvéért, egy-egy újabb szemétkupac, alma vagy házi lekvár reményében, valamint egy újabb urszológiai oklevél megszerzéséért. A lengyel jávorszarvas és a székely medve története rávilágít arra a tényre, hogy a természet néha egészen váratlan módon lép be a mindennapjainkba. Míg Krakkóban a jávorszarvas az ablakon keresztül próbált meg oktatáshoz jutni, addig Székelyföldön a medvék felfedezték, hogy az igazi tudás az iskolaudvarokon túl a kerti és utcai szemetesekben is rejtőzik. Így hát legközelebb, amikor egy medve megpróbál bejutni az iskolába vagy a kertünkbe, ne feledjük. lehet, hogy csak egy újabb tudásszomjas hallgatóról van szó, aki készen áll arra, hogy lecsapjon a következő nagy kalandra! De lehetőleg ne mi legyünk az.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!