Hirdetés

Színes vitaminbombák

Smoothie, turmix, shake – egyre gyakrabban halljuk e kifejezéseket, több étterem és kávézó kínálatában megtalálhatók, ráadásul otthoni elkészítésük is gyerekjáték. Színesek, finomak, egészségesek, vitamindús gyümölcsökből és zöldségekből készülnek.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 7 perc
Színes vitaminbombák
Fotó: pexels.com

Kiemelt szükségünk van tavasszal az immunrendszer-erősítésre és egyes vitaminok (például B, C és D) utánpótlására, ugyanis a megfelelő vitaminszint támogatja szervezetünk megfelelő működését és jó közérzetet biztosít. A piacon rengeteg friss zöldséget és gyümölcsöt találunk, így a vitamindús táplálkozás nem igényel különösebb kreativitást, de étrendünk akár fagyasztott gyümölcsökkel is kiegészíthető. Egy-egy smoothie-ba, shake-be vagy turmixba pedig okosan elrejthetjük ezeket, így a gyermekek is szívesebben fogyasztják.

Eszik vagy isszák?
Bár a három készítmény nagyon hasonló, fontos tisztázni, hogy melyikbe mi kerülhet.
A smoothie-hoz eredetileg fagyasztott gyümölcsöket és/vagy zöldségeket kell pürésíteni, de bátran készíthetjük frissekből is. Ehhez vizet, gyümölcs- vagy zöldséglevet ajánlott adagolni, de fel lehet turbózni fűszerekkel is. A keveréket botmixerrel vagy aprítógépben kell összedolgozni, amíg sűrű, krémes állaga lesz. 
Turmix készítése esetén nincs feltétlenül szükség fagyasztott alapanyagra, és a gyümölcsök és/vagy zöldségek mellé jellemzően kerül valamilyen tejtermék is, mint például tej, növényi tej vagy joghurt. Ez igazi „mindent bele” ital, akár magokat is szórhatunk bele (apróra vágott mandulát, pisztáciát, szezámmagot, chiamagot stb.). Ezt szintén botmixerrel vagy turmixgépben kell krémesre pépesíteni.
Az eredeti amerikai shake tej és fagylalt összerázásával készült, amit később már gyümölcsökkel dúsítottak – így lassan elvékonyodott a határ a shake és a turmix között. A legfőbb különbség az elkészítés módja: ahogy a neve is mutatja, a shake rázva készül, nem turmixgépben vagy botmixerrel.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

B-vitamin-bomba az erős idegrendszerért
A B-vitaminok támogatják a szervezet energiafolyamatait, az ideg- és emésztőrendszert, de a szív egészségének, valamint a haj és a bőr szépségének fenntartásában is jelentős szerepük van. Az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatásuk miatt enyhíthetik a stresszt, segítik a nyugodt alvást, valamint a pszichés problémák kialakulásának esélyét is jelentősen csökkentik. Gyümölcsök közül a banán, a dinnye, a narancs és az eper, zöldégekből pedig a cékla és a kelbimbó gazdag B-vitaminban.
Igazi B-vitamin-bomba lehet például egy almás-murkos-céklás smoothie, melyhez egy cékla, egy alma, egy murok, fél centiméter gyömbér, fél darab lime, víz és fahéj szükséges. A zöldséget és a gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, majd kisebb darabokra vágjuk és turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a lime levét, a reszelt gyömbért és ízlés szerinti mennyiségű fahéjat. Turmixolás közben fontos, hogy folyamatosan adagoljunk vizet a keverékhez, amíg kellően sima és krémes lesz. Ízlés szerint mézzel édesíthető.

C-vitamin-bomba, az immunrendszer támogatója
A C-vitamin (vagy aszkorbinsav) számos védelmi funkciót lát el szervezetünkben, erősíti az immunrendszert és optimalizálja a hormonszintet. Fontos szerepet játszik a csontok és fogak egészséges fejlődésében, a kötőszövetek épségének megőrzésében, nélkülözhetetlen a kollagénképződéshez, segíti az égési sérülések, sebek, fogínyvérzés gyógyulását, és gyorsítja a műtét utáni sebgyógyulást, hegképződést is. A természetes C-vitamin főként a citromban, narancsban, grépfrútban, bogyós növényekben és kiviben található meg. 
Aki C-vitaminban gazdag smoothie-t fogyasztana, annak érdemes kipróbálnia a körtés-kivis változatot, ugyanis a körtében – bár C-vitamin-tartalma nem jelentős – A- és B-vitamin, kalcium, magnézium és kálium található, a kivi pedig a C-vitamin mellett E- és K-vitaminban, valamint magnéziumban is gazdag. A smoothie-hoz két közepes méretű, érett körtére, két kivire, két evőkanál mézre és vízre lesz szükség. Tegyük a turmixgépbe a meghámozott, darabolt gyümölcsöket annyi vízzel, hogy iható állagot kapjunk, és kész is az immunerősítő ital.

D-vitamin-bomba, a csontok védelmezője
A „napfényvitaminként” is ismert D-vitamin egyedülálló, mivel a szervezet a napfény hatására képes előállítani. Legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalciumháztartás szabályozása által történik. Emellett segíti az izomműködést, az agy fejlődését és karbantartását, illetve a sejtnövekedést. Számos gyümölcs és zöldség kiváló D-vitamin-forrás, például a mandarin, narancs, szőlő és kivi rendszeres fogyasztása segíthet, hogy a szervezet megfelelő mennyiséghez jusson.
A vitamindús gyümölcsökből ízletes napindító turmixot készíthetünk. Vegyünk egy narancsot, egy piros almát, egy banánt, egy csipet fahéjat és két deciliter tejet. A narancsot, almát és banánt meghámozzuk, feldaraboljuk, turmixgépbe tesszük, majd hozzáadjuk a tejet és krémesre turmixoljuk.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!