Hirdetés

Őszi hajápolási útmutató

A természetes készítmények sokszor nagyon károsan hatnak a hajhagymákra – vélekedik Kosztándi Angella fodrász, az Alfaparf Milano trénere, akivel arról beszélgettünk, hogy miben legyen más a hajkezelési rutinunk meleg vagy éppen hideg időben, és milyen készítmények használatát ajánlja a hűvösebb időszakban.

Kovács Andrea
Őszi hajápolási útmutató
Fotó: pexels.com

Nyáron, amikor sok napfény, klóros és sós víz éri a bőrünket és hajunkat, valamint ősszel és télen, amikor hideg, szeles, zord az időjárás, érdemes bevezetni testápolási rutinunkba a különböző – akár házilag készített – pakolásokat. Arról, hogy miként készíthetjük elő hajunkat a hűvös, szeles őszi, majd a hideg, téli időjárásra, s hogy miben legyen más a hajkezelési rutinunk meleg és hideg időben, szakembert kérdeztünk.

Nedves hajjal a hidegben
Érdeklődésünkre Kosztándi Angella fodrász elmondta: önmagában azzal, hogy nyáron gyakran éri sós víz a hajunkat, nem lenne probléma, ugyanis feltölti ásványokkal. A gond az, hogy ehhez erős UV-sugárzás, klóros víz és szél adódik, ezek együttesen pedig nagymértékben szárítják a hajat, ilyenkor mindenképp érdemes nyári haj­ápoló termékeket használni. Ezzel szemben télen kevésbé párás a levegő, a száraz levegő pedig szárítja a hajat, de ennél is károsabb a kinti és benti hőmérséklet-különbség, a nagy hőingadozás. Aki nyáron nem használ hajszárítót, télen mindenképpen tegye meg, ajánlja a szakember, mert ha nedves hajjal megyünk a hidegbe, nemcsak a megfázás lehetősége magasabb, de hajszálainkat is roncsoljuk, és a hajhagymáink is kihűlnek. Szintén fontos, hogy hajvégeinket is védjük: hidegben tegyük a kabát vagy sál alá, és ne hagyjuk, hogy súrlódjon a szövetkabáton, az ugyanis töri és szárítja is a szálakat.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Télen gyakran viselünk sapkát, mely alatt nyilván befülled és jobban zsírosodik a haj, mégis sokan úgy hiszik, jobbat tesznek azzal, ha csak hetente egyszer mosnak hajat, vagy legalábbis kevesebbszer, mint nyáron. A fodrász szerint ezt nyugodtan megtehetjük heti két, akár három alkalommal, de fontos, hogy olyan – gyengédebb – sampont használjunk, amivel ajánlott a gyakori hajmosás. Minden évszakban fontos a kondicionáló és hajmaszk használata, melyet csak hajhosszra és -végre kell felvinni, ez hatványozottan érvényes a festett hajra. Akinek nincs kémiai­lag kezelve a hajkoronája, annak a hétköznapokban elegendő a kondicionáló használata, de tenger- és medencepartra, illetve szeles időben számukra is ajánlott a maszk és/vagy hajvégápoló olaj használata.

Hámlasztás – nemcsak bőrön
Kosztándi Angella szerint – természetes és festett hajra egyaránt – háromhavonta jó, de nyár után mindenképp ajánlott hajhámlasztást (hajpeeling) kérni fodrászunktól, amely mélyen megtisztítja a hajszálakat a fizikai és kémiai szennyeződésektől, lerakódásoktól. Mint mondta, az Alfaparf Milano laboratóriumában többször volt alkalma mikroszkóp alatt megvizsgálni a haj szennyezettségét, és meglepő, mennyi minden lerakódik a hajszálainkra. A szakember a hámlasztást speciális sampon, maszk és hidratáló pakolás használatával zárja, ezzel visszaállítja a haj ideális vitamin- és keratinszintjét, ezt követően a hidegebb időszakban elegendő lesz az otthoni hajmosási rutinunk folytatása. A hámlasztás akkor is elvégezhető, ha azt vesszük észre, hogy a felvitt festék nem hat kellőképpen, vagy nem olyan lesz a végeredmény, mint szokott. Az eljárás hasonló az arcbőrön végzett hámlasztáshoz.

Őszi hajápolási útmutató

Hajpakolás házilag – érdemes?
Kérdésünkre, hogy mit ajánl a fodrász, milyen hajmaszkot keverjünk magunknak otthon, egyértelműen kijelentette: semmilyent! Sokan igyekeznek, hogy szervezetükbe kívülről és belülről is kizárólag természetes anyagokat juttassanak be, de az olyan házi hajmaszkoktól, melyek tojássárgáját, mézet, argán- vagy más olajat tartalmaznak, befüllednek a hajhagymák. Ez olyan problémákat okozhat, mint például a fejbőr korpásodása, zsírosodása, melyektől nehéz megszabadulni, ráadásul semmilyen kémiai beavatkozás (festés, szőkítés, keratinos kezelés) nem lesz sikeres. Az is előfordulhat, hogy egy házi pakolás használata után csak évekkel később jelentkeznek problémák. A természetes készítmények sokszor igen károsak a hajhagymákra – emelte ki a szakember. Hozzátette: ugyanez igaz például a hennára is, ami natúr termék, a hennával festett haj mégis mindenféle más festéket „ledob magáról”.
Azt is megjegyezte: ma már rengeteg professzionális termék elérhető, ezek kaphatók fodrászoknál, szaküzletekben és webáruházakban is. Fontos, hogy sampont sose a hajvégek, hanem a fejbőr szükségletéhez, igényéhez válasszunk, maszkot pedig a hajvégek állapotához és minőségéhez mérten. Ha korpás vagy zsíros hajra való sampont vásárolunk, lényeges, hogy legyen mellette normál hajra ajánlott termékünk is, és a kettőt felváltva használjuk (a speciálist csak minden harmadik alkalommal), így visszaállíthatjuk a fejbőr normál pH-szintjét.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!