Hirdetés

Mentőöv a tesztoszteronnak

Mára felmérések sokasága igazolja, legfőképpen a nyugati országokban mért adatok szerint, hogy fokozatosan csökken a férfiak tesztoszteronszintje, ami szoros összefüggésben van az erőnlét, az izomzat, sőt még a libidó és a spermiumszámok csökkenésével is. A jó hír az, hogy tudatos táplálkozással, elegendő mozgással és néhány hasznos technikával javítható az apadó férfiasság.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Mentőöv a tesztoszteronnak
Fotó: freepik.com

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly készített felmérése nemhogy rácáfolt volna, hanem megerősítette azt az Amerikai Urológusok Egyesülete (AUA) által közzétett kutatást, amely szerint a múlt században született felmenőinknek magasabb volt az ivarsejtszámuk, mint a napjainkban férfivá érő egyéneknek. A számadatok szerint ez a „hanyatlás” egyre nagyobb méreteket ölt: a WHO felmérése szerint mára világszinten hat emberből egynek nem lehet természetes úton gyereke. Kutatócsoportok, orvosok, de még a civil szféra emberei is különféle hipotézisekkel állnak elő, feltérképezve a férfiasság csökkenésének okait. A legnépszerűbb, bizonyított okozati tényezők között szerepel a férfiak tesztoszteroncsökkenése, az elhízás, a mozgás és a fizikai igénybevétel hiánya, de még a túlzott ösztrogénbevitel is. Környékünkön szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen sem mezőgazdasági (gyomirtó szerek), sem jelentős nehézipari (nehézfémszennyezés az élelmiszerben) károsító hatás nem éri a többségében helyben termelt élelmiszereket, ám azok számára, akik konkrétan a szójaszármazékokkal dúsított vagy előállított termékeket kedvelik, már kevésbé megnyugtató a helyzet.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Ostrom alatt az endokrinrendszer
Számos olyan, az élelmiszeriparban felhasznált adalékanyag, ízfokozók és egyéb származékok (ECD‑vegyületek) terhelik nagymértékben belső elválasztású mirigyeink rendszerét, melyek rendkívül káros hatással vannak szervezetünkre. Mivel a herék – melyek a tesztoszteron termeléséért is felelősek – a belső elválasztású mirigyek közé tartoznak, nem mentesülnek a rendszerre háruló veszély alól. Az Európai Unió, bár számos ECD‑vegyületet betiltott már, a lista még mindig igencsak hosszú, és az etanolszármazékoktól a fitoösztrogéneken át a szójaolajig számos ínyencséget tartalmaz. Ugyancsak az ECD‑k közé sorolnak olyan égéstermékeket, mint a kipufogógázok vagy a rovar- és gyomirtók, melyekkel a mindennapokban is találkozhatunk. Bár ezek mind káros hatással vannak szervezetünkre, a legnagyobb veszélyt az ösztrogéntartalmú ECD-bevitel jelenti, ami túlzott mértékben mell‑ vagy hererákot is eredményezhet hosszú távon. Fontos tudni, hogy az ECD‑vegyületekkel való érintkezés és azok szervezetbe való bevitelének elkerülése lehetetlen vállalkozás, mivel az öblítőktől a fogamzásgátló tablettán át a csokoládéig számos termékben jelen vannak, ám kis odafigyeléssel sokuk kiszűrhető, ami egészségünk érdekében igencsak hasznos lépés.

Amivel szembe kell nézni…
Az állandósult ECD‑veszély miatt évente 1,5 százalékkal csökken a férfiak termékenységi képessége, a jelenség pedig, ugyancsak a WHO felmérése szerint, egyre gyorsul. Az ivarsejtek számának csökkenését pedig tovább serkenti a mozgáshiány, a magas koleszterinszint, de még az ételtartó dobozokban található fenolszármazékok is. Ezek mellett az élelmiszerboltok polcain található szójaszármazékokat tartalmazó termékek – főként a vegán és egyéb, szóját tartalmazó élelmiszerek – magas ösztrogéntartalmuk miatt bizonyulnak káros hatásúnak. A libidó, az erőnlét és a tesztoszteronszint fenntartása érdekében érdemes visszakövethető, közeli forrásból választani eledelt, természetesen annak tudatában, hogy a tesztoszterontermeléshez minőségi kalóriabevitel szükséges. Csalni nem érdemes, hiszen a szervezetet nem tudjuk átverni a túlzott szénhidrátbevitelből származó kilokalóriákkal, amellett, hogy saját egészégével játszik orosz rulettet az ember.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!