Ha nem jön álom a szemünkre…

Sokan gondolják, hogy az alvási gondok pusztán a felgyorsult hétköznapok velejárói, pedig ezeket a zavarokat érdemes komolyan venni, a minőségi pihenés ugyanis egészségünk egyik alapillére. Néhány hasznos praktikát gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetik a nyugodt pihenést.

Hadnagy Éva
Ha nem jön álom a szemünkre…
Fotó: pexels.com

Az alvászavar napjaink gyakori, elterjedt problémája, amely számos ember életét keseríti meg világszerte. A probléma lehet átmeneti, de hosszú távon is velünk maradhat, megnehezítve ezzel a mindennapi életet. A rossz alvás ráadásul nemcsak a közérzetünkre, hanem számos szervünkre is hatással van, illetve növeli bizonyos betegségek kockázatát.
Az álmatlanság kialakulásában szerepet játszhat a feszültség, az idegesség, a stressz, de az étrend, az életmód, rossz szokások, fizikai fájdalom, gyógyszeres kezelés vagy akár egy rossz ágybetét is okozhat kellemetlen éjszakákat. Az alvást azonban komolyan kell venni, hiszen ez az egészség egyik fontos összetevője. Van, hogy egyszerű változtatásokkal is javítható az alvás. Ezúttal néhány házi praktikát, ötletet ajánlunk, amelyek segíthetnek a pihenésben. Ezekhez Maria Treben Gyógyfüvek Isten kertjéből és Egészség Isten patikájából című kötetei nyújtottak ihletet számunkra.
Köztudott, hogy az erős fény miatt, amelyet a képernyők bocsátanak ki, nehezebb az elalvás, és elvonják a figyelmet is, inkább iktassuk ki a tévé, telefon, számítógép használatát az esti órákban.  Figyeljünk arra, hogy a hálószobát csak alvásra használjuk, ne dolgozzunk ágyból, és lehetőleg ne is tévézzünk onnan, a helyiség legyen csendes és sötét. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Az este fogyasztott alkohol sem a legjobb megoldás az alvásproblémákra, annak ellenére sem, hogy kezdetben bódító hatású és segíti az elalvást, mivel az éjszaka folyamán zavarhatja a pihenést. Igyunk inkább langyos tejet egy kis mézzel, amit a szakemberek természetes altatóként tartanak számon. A nikotin szintén élénkítőszer és okozhat álmatlanságot. Az este folyamán elfogyasztott nehéz ételek megviselik a gyomrot, hiszen egész éjszaka munkára késztetik, ezért pedig a test ellazulása is nehézkessé válik. Éppen ezért érdemes odafigyelni a vacsorára, hogy inkább könnyű, alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasszunk. 
Számos olyan gyógynövény is a segítségünkre lehet, amely hozzájárul a jobb alváshoz, nyugtat, oldja a stresszt, a felgyülemlett feszültséget, és segíti az éjszakai pihenést. A legismertebb talán a kamilla, amely rendkívül sokoldalú gyógynövény, számos jótékony hatása közül a nyugtatás csupán csak az egyik. Főzhetünk belőle teát, amiből lefekvés előtt megiszunk egy csészével, de illóolajként párologtatóba vagy fürdővízbe is csepegtethetünk belőle. Hasonló jótékony hatása van, és igencsak közismert még a citromfű, az orbáncfű és a levendula is. Előbbieket alkalmazzuk teaként, utóbbi, ha egy-egy illatpárnát helyezünk belőle az éjjeliszekrényre vagy a párna alá, kiváló alvássegítő lehet, és még a molyokat is távol tartja az egész lakásban. Levendulaolajat szintén párologtathatunk a hálószobában, vagy akár a párnánkra is csöppenthetünk a nyugtalan alvás ellen.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!