Feltörjem vagy betörjem?

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy az autóban felejtettük annak kulcsát, és mire észbe kaptunk, már rá is csaptuk a kocsiajtót. Aki megjárta valaha, az valószínűleg tudja: a legkisebb ablak a legdrágább – de nézzük, milyen egyéb, kevésbé drasztikus megoldás létezik a bezárt autókulcs kimentésére.

Vlaicu Lajos
Feltörjem vagy betörjem?
Képünk illusztráció Fotó: Hodgyai István

Laza csípőmozdulattal belökjük a kocsiajtót, és a csattanással egy időben hasít fejünkbe a felismerés: a kulcs bizony bennmaradt! Ilyenkor hamar sorba vesszük a lehetőségeinket, de a szakmai ismeretek hiányában bizony nem mindig döntünk a leghatékonyabb módszer mellett. Míg régen többnyire mechanikus zárrendszerek működtették a gépjárművek ajtóit, mára legtöbb esetben számítógépes vezérlésűek. A szakemberek szerint a hagyományos kulcsos ajtónyitáson túl még legalább öt módon nyitható az autó ajtaja: kombinációs zár használatával, feloldógomb megnyomásával, gomb felhúzásával, távirányítóval és testvezérlő jelzésével is.

A mechanikus mindig egyszerűbb

A mechanikus zárakat viszonylag egyszerűbb kinyitni, ugyanis a kilincset és az ablak működtetőjét egy rúd köti össze az ajtó belsejében. Így gyakran elégséges egy hosszú, vékony fémrúd, végén egy horoggal, hogy ezt a kis gombot kihalássza, és egy egyszerű, függőleges irányú húzással kinyissuk az ajtót.
Egy másik hasonló módszer, ha szerzünk egy hosszú, erős zsinórt, melynek közepére laza hurkot kötünk. Egy vékonyabb fa- vagy fémdarab segítségével enyhén feszítsük fel az ajtót, és a zsinórt fentről csúsztassuk az autó belsejébe. A csomót helyezzük pontosan a záróoszlop fölé, erősítsük (bogozzuk) rá, majd húzzuk felfelé. Bár ez egy viszonylag egyszerű és hatékony módszer, csak olyan autóknál működik, melyek ajtaja a zár felhúzásával nyílik.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Újabb megoldás lehet egy drótakasztó (bár sajnos ez is csak bizonyos autótípusoknál működik): készítsünk egy kampót, csúsztassuk az ajtó belsejébe – az üveg és a gumi közé –, és fordítsuk el. A kampónak az autó belseje felé kell néznie. A művelet végzése alatt keressük a zárat összekötő rudat, és húzzuk felfelé. 
A filmekben egyszerűnek tűnik, amikor az autótolvajok módszereit látjuk, akik akár hajtűvel is képesek kinyitni egy jármű ajtaját – ezt a módszert a szakember egyáltalán nem ajánlja. A filmek másik közkedvelt jelenete, amikor modern autókat laptop segítségével törnek fel, a valóságban azonban ez sem működik.

Az a bonyolult elektronika!

A méregdrága új autók zárrendszerei bonyolultnak tűnhetnek, de mielőtt mi magunk próbálkoznánk feltörni az autónkat, előbb kérjük szakember segítségét, tanácsát, hogy az esetleges kárt minimalizáljuk vagy – lehetőség szerint – elkerüljük. Az autóban lévő fő számítógép, az úgynevezett karosszériavezérlő hozza meg az ajtók zárásával és nyitásával kapcsolatos összes döntést. Ennek tervezésénél fő szempont, hogy az autó felhasználóbarát és kényelmes legyen. Ha nem maradt más…Végső megoldásként, ha mindenképp ki kell nyitnunk az autót, mert, mondjuk, valaki bentragadt, betörhetjük az autó ablakát. Ám hasznos tudni, hogy soha ne a legkisebb ablakszemet törjük össze, mert – bár azt hinnénk, az a legolcsóbb – az a legdrágább. Helyette inkább a szélvédőt vagy a jobb első, azaz az anyósülés felőli ablakot üssük be, mert ezekből bontóban is könnyebben találunk.

Kérjük szakember segítségét

A legjobb módja egy bezárt kocsiajtó kinyitásának (függetlenül attól, hogy az beragadt-e, vagy csak simán bezártuk a kulcsunkat) az, hogy járműlakatos segítségét kérjük. Adjunk meg neki minden lényeges információt az autóról és az állapotáról. Fontos tudni, hogy hol vannak a kulcsok, és hogy a motor működik-e. A mesternek azt is tudnia kell, hogy az autó kézi vagy elektromos ablakemelővel rendelkezik. Bár ez a módszer pénzbe kerül, a legbiztosabb mind közül. 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!