A szájhigiéniáról

Mire érdemes figyelnünk fogaink egészsége érdekében? Miért káros az ujjszopás és a cukros élelmiszerek fogyasztása? Hogyan mossunk fogat? Mindennapos kérdések ezek, melyekre dr. András Ágota fogorvos segítségével válaszolunk.

Vlaicu Lajos
A szájhigiéniáról
Fotó: László F. Csaba

A szájhigiéniai problémák sokakat érintenek, szinte nincs is olyan személy, aki élete folyamán ne találkozott volna a fogszuvasodás okozta kellemetlenségekkel.

A napi rutin a kulcsa
Dr. András Ágota csíkszeredai fogorvos szerint kevés odafigyeléssel sokat tehetünk fogaink egészségéért. Mint mondta, ennek alapfeltétele a napi kétszeri és helyesen végzett fogmosás. 
– A megfelelően elvégzett fogmosás azt jelenti, hogy a reggeli és esti tisztítás lehetőleg ne merüljön ki pár másodpercben, igyekezzünk kétperces rutint beiktatni, és arra is vigyázzunk, hogy a műveletet ne erőteljesen, amolyan „sikálós” stílusban végezzük. A fogköztisztítás ugyanolyan fontos, mint a maga fogmosás, melyre tökéletes eszköz a fogselyem.
Mint a fogorvos hangsúlyozta: a rágógumizás nem helyettesíti a fogmosást. Fogászati ellenőrzésre félévente ajánlott járni, hacsak nem kapunk egyéb ajánlást fogorvosunktól erre vonatkozóan.
– Ha valamilyen rendellenes dolgot észlelünk, például ínyvérzést, keressük fel fogorvosunkat, a fogfájás sem fog magától elmúlni, a rossz lehelet okozója pedig valamilyen szöveti gyulladás előjele lehet. Kerüljük a cukros, feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, ezzel szemben együnk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, és igyunk naponta legalább két liter vizet – javasolja dr. András Ágota.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Növekvő igények, megújuló technológia
Napjainkban egyre több a fogszabályzós fiatal. Erre vonatkozóan a szakember elmondta: mint sok más területen, a fogszabályzás esetében is inkább az igények nőttek, így sokkal inkább észrevesszük azt is, amire eddig nem figyeltünk.
– Egyre többen veszik igénybe a fogszabályzó-kezeléseket, ami valósággal divattá vált a tinédzserek körében. Hogy ez jó, vagy sem, azt helyzete válogatja – vélekedett. – Ellenben fontos a fogazat elhelyezkedési rendellenességeinek a korai felismerése, ugyanis ha időben cselekszünk, bármilyen probléma kezelhető.
Fogpótlás terén ezelőtt harminc évvel a műanyagból készített fehér műkorona számított csúcstechnológiás megoldásnak – ezt ma már helyben, pár perc alatt elkészítik és ideiglenes pótlásként használják.
– A műanyag helyett számos új anyaggal dolgozunk, melyek esztétikai hatása tökéletesen visszaadja az eredeti fogak kinézetét.

A szájhigiéniáról

Már kisgyermekkortól!
A gyermekek szájápolásával kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy ha kisgyermekkorban az ujjszopás négyéves kor utánig elhúzódik, az a végleges fogak helytelen kibújásához vezethet. Esetükben is fontos a lefekvés előtti fogmosás, az esténként elfogyasztott cukros tea/tej ugyanis komoly és visszafordíthatatlan káros következményekkel járhat a fogak egészségére nézve.
Az Országos Közegészségügyi Intézet 2022-es kutatása szerint sok romániai gyermek gyógyító vagy megelőző kezelésre szorul, és jelentős részük az elmúlt évben nem járt fogorvosi rendelőben. Az ország 36 megyéjében és Bukarestben végzett vizsgálat szerint az elsődleges fogazattal rendelkező gyermekek 75 százaléka, a maradandó fogazattal rendelkezők 51 százaléka szenved fogszuvasodásban – számolt be az Adevărul.ro. 
Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a romániai lakosság 63 százaléka nem mos fogat, és csak a lakosság 17 százaléka jár fogorvosi rendelőbe megelőzés céljából. Még aggasztóbb, hogy egy másik tanulmány szerint országunk népességének a húsz százaléka még soha nem mosott fogat. Az egészségnevelési szakemberek szerint az iskolai órarendbe be kellene iktatni a szájápolásra való nevelést, ám az adatok azt mutatják, hogy a tanulók mindössze tíz százalékának van ez tantárgyként jelen az órarendjében.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!