Hirdetés

A lustaság szolgálatában

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az emberiséget a lustaság hajtja előre – idősebb mérnök ismerősöm egyik kedvenc mondása ez. Miután valahányszor elpuffantotta kijelentését, részletes magyarázásba fogott. Szerinte az emberiség valamennyi találmánya a kényelmünket, szórakoztatásunkat, fáradságos munkavégzésünk könnyítését, gyorsaságát és pontosságát szolgálja. 
És valóban nehéz lenne szembeszegülni az érveivel. A lustaság hajt és sarkall bennünket az egyre kiválóbb találmányok megalkotására. Csakhogy míg egyik oldalon a találmányainkkal járó előnyöket élvezzük, addig ennek legnagyobb kárvallottja és vesztese a testünk. Lustaságunk és találmányaink egyszerre eredményezik a több millió túlsúlyos embert, főként a fejlettebb társadalmakban. A képlet egyszerű, nyomait testünk hordozza és egészségünk sínyli meg. Ma már természetes, hogy a hétvégi bevásárlásokra és kirándulásokra autóval megyünk. Ebben nem látok kivetnivalót, ám amikor egyesek képesek félórákat körözni a bevásárlóközpont előtt csak abból a célból, hogy végül az ajtóhoz a lehető legközelebbi helyen parkolhassanak, azt mégiscsak sokallom. Ilyenkor elgondolkodom, hogy tényleg ennyire a kényelem vezérel bennünket?! 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Ráadásul, ha belegondolunk, a kemény fizikai munkától kezdve a házimunkáig a legtöbb művelet gépesített, ami rendjén is van, mert így több időt spórolhatunk meg, és minőségi időt tölthetünk számunkra fontos személyekkel és hasznosnak vélt tevékenységgel. Sajnos azonban sok esetben ez is elmarad, helyette pedig a tévé előtt heverünk, és a tévénéző izmunkat, azaz a hasunkat tömjük. A lustaságunkból fakadó passzív életmóddal együtt járhat a rossz közérzet, a különböző betegségek kialakulása (például cukorbetegség, ízületi fájdalmak stb.). Tényleg itt tartunk. A társadalom túlnyomó többségének aligha van a korának megfelelő állóképessége.
Az emberiség életében a találmányok igenis fontosak, általuk javulhat az egészségügy, a nehézipari munkavégzés, gyorsult a mobilitás, és még sorolhatnánk. Ám továbbra is a legfontosabb a testi, lelki és szellemi egészségünk megőrzése, nem lehetünk mindig a lustaságunk rabjai. Éppen ezért most arra kérem olvasóinkat, hogy ezen a hétvégén a kényelem helyett válasszák az aktív kikapcsolódási formákat. Nem feltétlenül kell rögtön teljesítményszerű kihívások elé állítaniuk magukat, kezdetben akár egy séta is megteszi a környéken. De akár dönthetnek amellett is, hogy ezen a hétvégén autó nélkül mennek vásárolni vagy a közelben élő szeretteik­hez látogatóba. Idővel, ha sikerül mindebből rutint formálni, akkor előbb-utóbb hálás lesz érte a testük, és számos jótékony változást tapasztalhatunk magunkon: nő az állóképességünk, boldogabbak leszünk, és talán néhány kilótól is megszabadulhatunk. Arra bátorítok mindenkit, verje le a lustaság béklyóit magáról! 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!