Hirdetés

A babalátás illemtana

Egy kisbaba érkezése öröm és remény forrása egy közösségnek. Ilyenkor igyekszünk meglátogatni, ajándékokkal elhalmozni a családot és segíteni nekik az első időszakban. Bizonyos illemszabályokat azonban ebben az esetben is szem előtt kell tartanunk. Mikor menjünk? Mit vigyünk? Mire figyeljünk oda? Hogyan segítsünk jól? – ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat közösségi egészségügyi asszisztens segítségével.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
A babalátás illemtana
Fotó: freepik.com

Természetes, hogy minél előbb szeretnénk meglátogatni a kis újszülöttet, de – elsősorban az ő igényeit szem előtt tartva – érdemes betartanunk azt a régről ismert szabályt, miszerint a gyermekágyas időszakot, azaz az első hat hetet hagyjuk meg arra, hogy az édesanya felépüljön, a baba megerősödjön, és összeszokjon a család.

Amíg összeszokik a család
– Elsősorban azért fontos kivárni a hat hetet, mert a baba születésével egy új kis közösség jön létre: a család. Ilyenkor a szülők sok kihívással néznek szembe, idő kell nekik, hogy átlendüljenek a nehézségeken, felismerjék a baba igényeit, még akkor is, ha nem az első gyermekük. Nyilvánvaló, hogy a nagyszülők látogatása belefér ebbe az időszakba – főként, ha első unokáról van szó –, a segítségük, támogatásuk is jól jön az édesanyának. A többi hozzátartozónak, ha nem is hat hetet, de egy hónapot mindenképp érdemes várnia a látogatással, főként, ha koraszülött babáról van szó, hiszen ezáltal vigyáznak rá, meghagyva őt a család melegében, csendjében az első időszakban – mondta el javaslatait Bege Szidónia közösségi asszisztens.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Betegen ne menjünk vendégségbe
Aranyszabály lehetne, mégis sokan sokféleképpen értelmezik: látogatóba csak akkor menjünk, hogyha teljesen egészségesek vagyunk. Ha valaki tüsszög, időnként köhög kicsit, folyik az orra, de ezek a tünetek nem zavarják a mindennapokban, attól még lehet, hogy vírust hordoz, és nagy eséllyel átadja azt a védtelen kisbabának vagy az édesanyának.
– Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha valamilyen vírusfertőzésen vagyunk túl, várjunk még néhány napot a látogatással – tanácsolja a közösségi asszisztens.

Jelentkezzünk be
Látogatásunk időpontját mindig egyeztessük a családdal, ne toppanjunk be váratlanul, hiszen lehet, hogy épp egy fárasztó éjszakán vannak túl, és az édesanya a babával együtt pihen. Ha elmegyünk, akkor se időzzünk sokat: mind az anyukának, mind a babának fárasztó lehet a túl sok inger.
– A látogatások során rossz szokás, hogy túlságosan közel hajolunk az újszülötthöz, megpusziljuk a kezét, szembebeszélünk a babával vagy elidőzünk a szobájában. Ezeket kerüljük, úgyszintén a baba egészsége érdekében – hangsúlyozta a szakember.

A babalátás illemtana

Ajándék – a kevesebb több
Semmiképp se érkezzünk túl sok ajándékkal a kisbabás családhoz, inkább praktikus dolgokat vigyünk, amiket fel tudnak használni a mindennapokban. Az édesanyáknak az első időszakban egészséges, könnyen felmelegíthető étellel, teafélékkel, kozmetikummal kedveskedhetünk.
– A babának – a későbbiekre gondolva – praktikus ajándék az orrszívó-porszívó, apróbb készségfejlesztő játékok, de bármilyen, csecsemőgondozásban használatos tárgyat vihetünk, ezekre mindig szükség van. Ilyen például a pelenka, nedves törlőkendő, különböző babaápolási termékek. A legfontosabb szabály, amit minden esetben kötelező módon tartsunk be: mossunk kezet, mielőtt a kisbaba közelébe mennénk – összegzett Bege Szidónia.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!