Hirdetés

Egyeztetésekre szóló meghívást várnak a kormánytól a tüntető szakszervezetisek

A kormány épülete előtt csütörtökön tüntető Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség abban reménykedik, hogy találkozóra hívja képviselőit Marcel Ciolacu miniszterelnök és Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter – derül ki Dumitru Fornea szakszervezeti főtitkár nyilatkozatából.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Egyeztetésekre szóló meghívást várnak a kormánytól a tüntető szakszervezetisek
Fotó: Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN/Facebook

A Meridian csütörtökön a kormánypalota előtt tart tüntetést 10 és 13:30 között a nyugdíjtörvény tervezete és a deficitcsökkentő intézkedéseket tartalmazó 2023/296-os törvény ellen.

Dumitru Fornea az Agerpres hírügynökségnek elmondta, bíznak abban, hogy a csütörtöki kormányülés után „valaki” fogadja majd őket a kormány részéről. Kifejtette, a csütörtöki tüntetés célja felhívni a figyelmet az emberek elégedetlenségére „a jogalkotás módjával, a jogállam leépülésével, a parlamenti viták elsilányulásával, illetve az átláthatóság hiányával szemben olyan rendszerszintű törvények kidolgozásakor, mint amilyen a nyugdíjtörvény”. A tiltakozók azt is sérelmezik, hogy a döntéshozók nem konzultáltak a szakszervezettel a bértörvény kidolgozásakor és a kollektív munkaszerződések ügyében sem.

A hatóságok ötezer személy részvételét hagyták jóvá a demonstráción.

A Meridian képviselői a Facebookon közölték, hogy a tiltakozó akcióra a szövetséget alkotó összes szakszervezettől várnak képviselőket: erdészeket, vasutasokat, rendőröket, katonákat, a védelmi minisztériumi tisztviselőket, bányászokat, köztisztviselőket, mezőgazdasági termelőket, egészségügyi és repülőtéri dolgozókat, a tanügyi kisegítő személyzet képviselőit stb.

Elégedetlenségük fő oka a kormány által november 9-én jóváhagyott, majd a szenátusban november 14-én elfogadott nyugdíjtörvény tervezete, amely „meglepő módon törli az erdészeknek, vasutasoknak és más ágazatok munkavállalóinak a szakmai jogállásukban rögzített nyugdíjazási jogait”.

A szakszervezet úgy véli, hogy a különleges munkakörülmények között dolgozó alkalmazottak eddigi nyugdíjazási feltételein nem szabad módosítani. Álláspontjuk szerint a „kapkodva” kidolgozott tervezet nem számolja fel a nyugdíjrendszer egyenlőtlenségeit.

„A munkavállalók és nyugdíjasok élet- és munkakörülményeit javítani hivatott törvények megszegése, a magas árak, az infláció, a jogalkotás kiszámíthatatlansága és az elmúlt időszakban hozott ellentmondásos döntések megingatják a román állampolgárok jogállamiságba vetett bizalmát, és megfosztják őket a társadalmi fejlődésbe, az igazságba és a társadalmi igazságosság helyreállításába vetett reményüktől” – állítják az érdekvédelmi szervezet képviselői.

A kormánypalota előtti Victoriei (Győzelem) térre várt tiltakozók azt akarják elérni, hogy a kormány „kevesebb közömbösséggel és több felelősséggel” figyeljen követeléseikre.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!