Az utóbbi években javult Románia és Magyarország viszonya, de nagy kérdés, mi lesz az őszi választások után

Asztalos Csaba, a román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a Mandinernek adott interjújában a Magyarország és Románia közötti viszonyt, valamint az erdélyi magyarok helyzetét értékelte.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Az utóbbi években javult Románia és Magyarország viszonya, de nagy kérdés, mi lesz az őszi választások után
A magyar és a román miniszterelnök. Archív Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Asztalos szerint az utóbbi években javult a két ország közötti párbeszéd, különösen a miniszterelnökök és külügyminiszterek közötti találkozók révén.

Bár a két ország külpolitikája részben eltérő utakon jár, az energiapolitika, gazdasági együttműködés és szállítás terén sikeres együttműködés tapasztalható, amiben az RMDSZ közvetítő szerepe is meghatározó.

Asztalos rámutatott, hogy Romániában 2024-ben négy választást tartanak, ami fokozza a politikai feszültséget és a gyűlöletbeszéd növekedését. Az erdélyi magyarok számára létfontosságú, hogy az RMDSZ bejusson a parlamentbe, és megkerülhetetlen legyen a román pártok számára. Az őszi választások kimenetele jelentős hatással lehet a román–magyar kapcsolatok alakulására.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az elnök külön kiemelte, hogy Románia számára fontos Magyarország támogatása a schengeni csatlakozásban. Az Asztalos által vezetett CNCD-hez érkező panaszok szerint a magyarellenes megnyilvánulások leginkább a sport terén jelennek meg, míg a politikában a szélsőséges AUR párt jelent veszélyt.

Asztalos hangsúlyozta, hogy a választási évben mindig növekszik a feszültség, különösen az online térben, és ez komoly kihívást jelent a román–magyar kapcsolatok számára.

A teljes interjú itt olvasható.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!