Hirdetés

A csíksomlyói búcsú diplomáciai utórengése

A Sándor-palota (a magyar Köztársasági Elnöki Hivatal székhelye) szerint a román külügyminisztérium tiltakozása a köztársasági elnök erdélyi látogatása során tett megnyilvánulásai miatt túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan – írta a Mandiner.hu hétfőn. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke közösségi oldalán tiltakozott, amiért szerinte Novák Katalin „teljesen elfogadhatatlan, revizionista jellegű” kijelentéseket tett Erdélyről.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
A csíksomlyói búcsú diplomáciai utórengése
Novák Katalin a csíksomlyói búcsún Fotó: Veres Nándor

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a román külügyminisztérium felvette a kapcsolatot Magyarország bukaresti nagykövetével a magyar köztársasági elnök romániai magánlátogatása során elhangzott, szerintük „nem megfelelő nyilvános üzenetek miatt”. A Mandiner.hu ennek kapcsán kereste meg a Sándor-palotát, amely a Mandiner.hu-nak erre reagálva fogalmazott úgy, a román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan. A Sándor-palota reakciója szerint a szóban forgó, a csíksomlyói búcsún énekelt székely himnuszt megjelenítő bejegyzés változatlanul elérhető a köztársasági elnök közösségi médiás felületein. Végezetül pedig az erdélyi reformátusok köszöntését idézte: „Békesség Istentől!”

Novák Katalin szombaton részt vett a csíksomlyói búcsún, azt követően jelent meg Facebook-oldalán egy videó, melyben a székely himnusz egy részlete hangzik el. A Facebook-poszt címeként a „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” sort emelte ki a magyar köztársasági elnök.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!