Hirdetés

Az uniós tagállamok közül Romániában az egyik legalacsonyabb az akkumulátoros elektromos autók aránya

Az akkumulátorral működő elektromos járművek aránya 1,7 százalék volt tavaly az Európai Unióban. A legalacsonyabb arányt Cipruson, Görögországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban, Bulgáriában és Romániában jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Az uniós tagállamok közül Romániában az egyik legalacsonyabb az akkumulátoros elektromos autók aránya
Képünk illusztráció Fotó: Stefan Schweihofer, Pixabay

2023-ban 1,5 millió új akkumulátoros elektromos járművet helyeztek forgalomba az EU-ban, ahol a számuk elérte a 4,5 milliót. Ez 48,5 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Dániában a teljes autóállomány 7,1 százalékát tették ki az akkumulátoros elektromos autók, de magas volt az arányuk Svédországban (5,9 százalék), Luxemburgban (5,1 százalék) és Hollandiában (5 százalék) is. Ezzel szemben 14 tagállamban 1 százalék alatti volt ez az arány, a legalacsonyabb Cipruson, Görögországban, Lengyelországban (egyaránt 0,2 százalék), Szlovákiában (0,29 százalék), Csehországban (0,34 százalék), Horvátországban (0,36 százalék), Bulgáriában (0,38 százalék) és Romániában (0,48 százalék).

Az Európai Unióban tavaly forgalomba helyezett új gépkocsik 14,6 százaléka volt akkumulátoros elektromos autó. Ez az arány 2018-ig 1 százalék alatti volt, de az elmúlt években fokozatosan nőtt, 2020-ban elérte az 5,3 százalékot, 2021-ben a 9 százalékot, 2022-ben a 12,1 százalékot, 2023-ban pedig a 14,6 százalékot – írja az Agerpres hírügynökség.

Egyébként nemrég cikkeztünk róla, hogy a középületek hő- és energetikai korszerűsítését célzó, az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozott pályázatok részeként elektromos töltőállomások telepítésére is van lehetőség – ezzel viszont nagyon kevés Hargita megyei önkormányzat él, sőt, akik belevágtak, azok is sorra mondják vissza nyertes pályázataikat.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!