Hirdetés

Hiába drága, kell a gáz

Gyergyóremetén 11 munkaponton építik a gázhálózatot, a csíkszéki településeken viszont lassabb a folyamat: van, ahol már megkötötték a kivitelezési szerződést, és a terveket novemberig el is kell készíteniük, máshol viszont még csak most írják ki a közbeszerzést. A munkálatok határideje minden esetben jövő év szeptembere, az ütemterv betartása lehet a legnagyobb kihívás.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 1 perc
Hiába drága, kell a gáz
Régóta tervezik a csíkmadarasi gázhálózatot. Most keresik a kivitelezőt Fotó: Illusztráció

Összesen 47,3 millió lejes támogatást nyert az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma által meghirdetett pályázati kiíráson tavaly a Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás és Csíkszentdomokos alkotta fejlesztési társulás földgázhálózat tervezésére és kiépítésére. A teljes beruházás összértéke (áfával) 62 millió lej. Az öt község önrésze 5 millió lej. Községenként az önrész az éves költségvetés majdnem felét jelenti. Korábban Bőjte Csongor-Ernő, Csíkdánfalva polgármestere, a pályázatfelelős lapunk megkeresésére azt közölte: az önrész biztosítása érdekében lehetséges, hogy az önkormányzatok élnek a fejlesztési minisztérium – erre a célra biztosított – alacsony kamatú hitelével.
Az öt felcsíki községben összesen 86 kilométer hosszúságú gázhálózatot építenek ki, illetve korszerű, okos fogyasztásmérőket szerelnek fel, és két gázátadó állomást is létesítenek.
– Még nincs szerződésünk a tervezésre, kivitelezésre. A dokumentációt elküldtük ellenőrzésre az Országos Közbeszerzési Ügynökséghez (ANAP), hogy aláírhatjuk-e a szerződéseket – közölte tegnapi megkeresésünkkor Bőjte Csongor-Ernő, Csíkdánfalva polgármestere. Hozzátette: a gázhálózat megépítését várhatóan a jövő tavaszon kezdik el.

László F. Csaba
A fejlesztési társulás a beruházás megvalósításához 13 százalékos önrészt kell biztosítson.

Három cég jelentkezett

A Csíkrákos, Madéfalva és Csík­csicsó települések alkotta Forest Önkormányzati Fejlesztési Társulás mintegy 42 millió lejt nyert a gázhálózat megépítését segítő pályázati kiíráson. A fejlesztési társulás a beruházás megvalósításához 13 százalékos önrészt kell biztosítson. A három községben összesen 72 km hosszúságú gázvezetéket fektetnek le, illetve nyomáscsökkentő állomást is létesítenek.
– Megvannak a kiviteli tervek és folyamatban van a kivitelezési közbeszerzés. A kivitelezési szerződés aláírása is folyamatban van. Három jelentkező van a közbeszerzésre és zajlik a dokumentáció feldolgozása – mondta érdeklődésünkre Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere.
A gázhálózat kivitelezésének határideje minden település esetében 2023 szeptembere.

Illusztráció
Aláírták a szerződést

Gyergyóremetén 11 munkaponton dolgoznak

A tavaly nyert pályázatot Gyer­gyó­remete is gázhálózatok kiépítésére. Laczkó-Albert Elemér, a község polgármestere elmondta, több mint egy hónapja elkezdték a hálózatvezetékek kiépítését. Jelenleg 11 ponton zajlik a munka, a falu határaitól, az utcák végéből a község központja felé haladnak.
A projekt értéke összesen 62,5 millió lej, ami a bekötéseket is fedezi a gázórákig, az önkormányzat pedig 17,5 millió lej önrésszel kellett beszálljon. A polgármester elmondta, nem biztosak benne, hogy 2023 szeptemberére befejezik a munkálatokat, ez az önkormányzat lehetőségein is múlik, hogy az önrészt ki tudják-e hónapról hónapra fizetni.

Aláírták a szerződést

Csíkszentsimon és Csíkszentimre augusztusban aláírta a szerződést a gázhálózat kiépítésére. Eszerint tizenhat hónap áll a kivitelező rendelkezésére, a terveket novemberig kell elkészíteniük – mondta Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere. Hozzátette: a Montrepcom a fő kivitelező cég.
– A mi feladatunk most az, hogy szerezzünk építkezési engedélyt a Nagymezőben épülő nyomáscsökkentő épület létesítésére. A Transgaz és a Har-gáz szolgáltatókkal kell ebben az ügyben egyeztessünk és elkészítsük a dokumentációt, reméljük, az idén már el tudjuk kezdeni az építést – mondta Kozma. A gázhálózat tulajdonképpeni kiépítésének várhatóan jövő tavasszal tudnak nekifogni. Áremelkedésre készülnek, egyelőre nem tudják, pontosan mekkorára. – Így is jelentős a kétmillió lejes önrész, annak ellenére, hogy reményeink szerint a minisztérium kifizeti a munkálat áfáját – nyilatkozta az elöljáró.
Arra vonatkozóan, hogy vajon továbbra is van-e igény a gázra a településeken a megnövekedett energiaárak miatt, a polgármester kifejtette: – Kiépítjük, és mindenki, aki előzetesen igényelte, rácsatlakozhat, amint elkészült. Bízunk abban, hogy előbb-utóbb visszaállnak az energiaárak, viszont semmiképpen sem szeretném, később, az évek múltán úgy emlékezzenek vissza esetleg, hogy energia-áremelkedés miatt 2022-ben egy ilyen jelentőségű projekt kudarcba fulladt – szögezte le a polgármester.

Félbemaradt aszfaltozás

A gázhálózat és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra kiépítése Csíkszentsimon és Csíkszentimre közös projektje. Kencse Előd, Csíkszentimre polgármestere a beruházás kapcsán elmondta, az utcák aszfaltozása nem a gázhálózat kiépítése miatt maradt félbe. Csíkszentimrén nyertes pályázatban szerepelt néhány utca aszfaltozása, ezek alapjához a szükséges kavicságy elterítése meg is történt a tavasz folyamán, azonban az infláció miatt a kivitelező cég nem vállalta az aszfaltozást, ugyanis időközben a bitumen ára megduplázódott, mondta Kencse Előd. – Az eddig elvégzett munkálatokra elegendő az összeg, a továbbiakra viszont nem. Folynak az egyeztetések az önkormányzat és a kivitelező cég között a befejezést illetően. Kevés esélyt látok rá, azonban még be lehetne a tél előtt fejezni, lassan a bitumen ára is csökken – jegyezte meg Kencse Előd. Hozzátette: elsősorban az egyeztetés sikerességén múlik, hogy sikerül-e folytatni az elkezdett munkálatokat.

Bíró István, Fórika Dóra, Vlaicu LajosHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!