Hirdetés

Hangfürdőzés Székelyudvarhelyen

Újfent két városban lépnek fel rendre a neves külföldi és hazai gitárművészek a 18. Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztiválon. Székelyudvarhelyen a Művelődési Ház koncerttermében lesznek a koncertek.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hangfürdőzés Székelyudvarhelyen
Csalogató plakátok. Virtuóz gitárosokat ígérnek Fotó: Miklós Dalma

Idén is világhírű gitárművészekkel, igényes muzsikával és jó hangulattal várja a Nemzetközi Gitárfesztivál a zenekedvelőket, augusztus 9–12. között Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen. A 18. kelet-európai gitárfesztivál idei programjában változatos műfajok szerepelnek: többek között

felcsendülnek a brazil dzsessz, a flamenco, az argentin zene és a cigány dzsessz dallamai. 

Az idei kiadás sztárfellépője újfent a törökországi Cenk Erdoğan lesz, de mellette olyan előadóművészek, duók, gitár-vonósnégyesek, gitár-fuvola duók és más kamarazenei formációk is színpadra lépnek, amelyek először vesznek részt a fesztiválon. A közönség első alkalommal hallhatja élőben játszani a lengyel Lucasz Kuropaczewskit és az olasz Antonio Frocionét.

Újdonságnak számít, hogy ezúttal a világ három legjobb flamencogitárosa közé sorolt, spanyol Jeronimo Maya szintén elfogadta a szervezők meghívását.

A szervezőknek nem könnyű évről évre újat mutatni, hiszen a nemzetközi eseményen eddig 171 gitáros lépett már fel, összesen harminckét országból.

– Az idei rendezvény sem hoz mást, mint az eddigiek. A képlet ugyanaz, de

arra törekszünk, hogy minden alkalommal minél változatosabb legyen a program.

Igyekeztünk úgy összeállítani a műsorfüzetet, hogy minden este más-más műfaj kerüljön a színpadra, éppen azzal a gondolattal, hogy a fesztivál egésze érdekesebb lehessen, és minél több ember ízlésének megfeleljen – nyilatkozta Beke István Ferenc szervező, egyetemi tanár.

Miklós Dalma
Udvarhelyen a fesztivál nyitókoncertje szerdán 18 órától lesz, amelyen a helyi tehetségeket Forgács Rudolf képviseli, őt követi a színpadon a venezuelai Gabriel Guillén gitáros és a görögországi–olaszországi Duo Soukaras Palena formáció. A második nap meghívott művészei Andrei Tcaciuc, Bogdan Mihăilescu és a The Hague Guitar Duo. Pénteken Vajda Beáta, a Duo Artpeggio, Nino D'Amico és Girán Péter ad koncertet, míg szombaton Antonio Josan, Cassie Martin és Cenk Erdoğan művészeket hallhatja a közönség. Marosvásárhelyen korábban, augusztus 8-án tartják a nyitókoncertet, 19 órától a Kultúrpalotában. Itt Bogdan Mihăilescu, Anton Baranov, a Duo Celeste és a Duo Melis lépnek fel az első napon. A fesztivál vásárhelyi kiadása némileg hosszabb és összetettebb – itt több koncerttel, két helyszínnel s két nappal tovább tart az eseménysorozat. A koncertekkel párhuzamosan Vásárhelyen mesterkurzusokat és workshopokat is tartanak a zenészeknek, tájékoztatott a szervező. A tevékenységeket a fesztivál vendégei és lantművészei vezetik, a programokhoz pedig hozzátartozik egy hangszerkiállítás és egy vonóskiállítás.

A fesztivál valamennyi koncertje ingyenes.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!