Hirdetés

Gyűjtést indított egy udvarhelyi kutyakozmetikus

A kutyabarát szállás- és vendéglátóhelyek növekedésével ma már egyre könnyebb külföldre utazni a szőrös családtagokkal, főleg Nyugat-Európában. Itthon viszont még gyerekcipőben jár ez a dolog, habár az országban több kezdeményezés is létezik az állatbarát helyek körének bővítésére és ezek listázására is. Most egy székelyudvarhelyi próbálkozásról számolunk be.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Gyűjtést indított egy udvarhelyi kutyakozmetikus
Illusztráció Fotó: Miklós Dalma

Az egyik legismertebb szállásközvetítő portálon például listázzák a legjobb kisállatbarát szállásokat Romániában, és mint kiderült, megyénkben is több van ezekből, eszerint Csíkszeredában húsz olyan apartman, panzió is van, amely a házi kedvenceket is szívesen fogadja. Kutyát, macskát stb. tartók csoportjában az ország több részén is él hasonló kezdeményezés, mint amit most Kodolányi Enikő székelyudvarhelyi kutyakozmetikus útjára indított. 

– Szeretném összegyűjteni a környékünkön (legyen az Hargita, Maros, Kovászna megye) az állatbarát helyeket, üzleteket, kávézókat, éttermeket és az állatbarát kiadó házakat, szállásokat. Fontos, hogy ezek esetében a kutya vagy cica bemehessen a házba, és annak kertje biztonságosan körbekerített legyen – mondta megkeresésünkre Kodolányi Enikő, aki maga is „kutyás” gazda. Hozzátette, hogy hosszú távon akár matricával is lehetne jelölni ezeket az egységeket, mert – mint kiderült – például szálláskeresésnél gyakran csak külön telefonos egyeztetés után derül ki, hogy üdülhet-e együtt a gazda kutyájával, macskájával biztonságos körülmények között. A pár napja közzétett felhívásra már több bejegyzés is született, miszerint

vannak olyan helyszínek Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron, Sikaszóban, Gyergyószentmiklóson, Siklódon stb., ahová kedvenceikkel is betérhetnek a vendégek,

vásárlók, nemcsak panziók, éttermek, de boltok is szerepelnek az állatbarát egységek között.

– A vendéglátóegységeknek természetesen be kell tartaniuk a közegészségügyi szabályokat, illetve a gazdáknak is nagy felelősségük van ebben a kérdésben – hívta fel a figyelmet a kutyakozmetikus, aki civil aktivistaként a korábbi években többször is megnyilvánult a helyes, felelős állattartás kérdéséről. Véleménye szerint azok a gazdik, akik ezekre a helyekre magukkal vinnék kedvenceiket, tisztában kell legyenek az állat viselkedésével és azzal, hogy másokat nem zavar.

– Két oldala van a dolognak.

Nemcsak az a fontos, hogy legyenek befogadó helyek, hanem az is, hogy tudatosabbá váljanak a házi kedvencet tartó emberek.

Külföldön kutyaiskolába viszik a kedvencet, ahol mindent megtanítanak az állatnak és gazdinak, hogy közösségi helyekre gond nélkül mehessenek. Nálunk még ez is gyerekcipőben jár, néha a tiltakozókat is megértem. Azzal is teljes mértékben egyetértek, hogy ha ez nem problémamentes, vagy bajt okoz az állat, a gazdi felkérhető, hogy távozzon és térítse meg az okozott kárt – fogalmazott Kodolányi Enikő. 

Az európai uniós országokban egységes szabályozás vonatkozik a kis házikedvencek utaztatására,

az állat többek között mikrocsipes megjelöléssel kell legyen ellátva, vagy tisztán, egyértelműen olvasható tetoválással, rendelkeznie kell egységes európai állatútlevéllel vagy az EU területén érvényes egészségügyi igazolással, továbbá bizonyítvánnyal, hogy beoltották veszettség ellen. A legtöbb országban akár a vendéglők, kávézók belső tereibe, templomokba is bevihetők a kutyák például, de a teraszra mindenképp, legfeljebb a póráz használatára figyelmeztetik a gazdikat. Sőt, a közintézményekben és tömegközlekedési eszközökön is szabadon lehet járni a pórázon vezetett kedvencekkel. Romániában tavaly nyújtottak be egy törvénytervezetet, hogy a megfelelő szabályok betartásával nálunk is lehetséges legyen ez. Egy tavalyi statisztika szerint ugyanakkor a hazai állampolgárok több mint fele tart kutyát.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!