Hirdetés

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások elleni fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 1 perc
Gyenge kezdés az európai tőzsdéken
Fotó: Pexels

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a páneurópai STOXX Europe 600 index 0,49 százalékkal kezdett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,43 százalékkal csökkent. Londonban 0,76 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index. Frankfurtban a DAX 0,44 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 index 0,55 százalékkal csökkent. Milánóban 0,60 százalékkal, Madridban 0,42 százalékkal nyitott alacsonyabban a tőzsde.

A nyersolaj ára hétfőn mintegy három százalékkal csökkent. A WTI ára ezzel tavaly december óta, a Brent ára az idén január óta a legalacsonyabb szintre esett vissza. A zéró-Covid-politika ellen Kínában kirobbant tüntetések óvatosságra intették az olajpiaci kereskedőket az olajkeresleti kilátásokat illetően. Olajárcsökkentő hatást lehet tulajdonítani annak is, hogy az Egyesült Államok engedélyt adott a Chevron Corpnak a venezuelai olajkitermelés folytatására. A világpiaci olajár már a negyedik egymást követő héten csökken a globális recessziós aggodalmak miatt.

Az európai kereskedési idő kezdetén a WTI nyersolajára 2,39 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi piacon, hordónként 74,45 dolláron. A Brent ára 2,81 százalékkal csökkent, 81,28 dollárra.

Az aranyspot ára 0,30 százalékkal csökkent, unciánként 1750,85 dollárra. Az eurót 0,16 százalékkal jegyezték gyengébben az európai kereskedés kezdetén, 1,03758 dolláron.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!