Hirdetés

Glóbusszal a vállamon 232.: A vállalkozás jövőjéről

Beck Zoltán Lajos böhönyei borász szerint a magyar bor­turizmus részének lenni jelentős, de fáradságos feladat. Mint mondta, egy éve üzemelt egy kis vendégházat, ahová az ország minden pontjáról fogadott vendéget.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Glóbusszal a vállamon 232.: A vállalkozás jövőjéről
Fotó: Csermák Zoltán

Tapasztalataim szerint a bor- és gasztro­turizmus az elmúlt években egyre népszerűbb lett, noha az ismert események kicsit visszavetették a fejlődést – jegyezte meg a borász. – Az emberek mindenesetre keresik azokat a vendéglátóhelyeket, ahol szép környezetben, nyugalomban tudják eltölteni a szabadidejüket. Kikapcsolódhatnak, s a fehér asztalnál ízes ételeket fogyaszthatnak és jó borokat kóstolhatnak.
A település legfőbb nevezetessége az Illés-majorban épült Festetics-kastély. Az 1886-ban, romantikus stílusban épült vadászkastély megszenvedte az ötvenes éveket. Ahhoz, hogy régi fényében ragyoghasson, milliárdokra lenne szükség. A mellette épült Szent Illés prófétáról elnevezett kápolna jobb állapotban van, de szintén alapos felújításra szorul. A szebb napokat látott épületek között folytatjuk a beszélgetést.

Csermák Zoltán
– A keresletet optimistán értékelem, inkább a vendéglátásban jártas idősebb generáció utánpótlásában látok gondokat. Esetemben ráadásul a szálloda és a birtok kicsit különvált időben. Mikor belevágtam, tisztában voltam azzal, hogy a szőlőtermelés – az említett friss telepítések miatt – később érik be anyagilag. Így a szállodára helyeztem a hangsúlyt, a vendéglátóhely ősztől teljes üzemmel működhet: esküvőket, céges rendezvényeket fogadhatunk, s az évszak a szüreti fesztiváloknak is ideje. Novemberben már a Márton-napi hetek következhetnek, s az adventi, karácsony-szilveszteri időszak is kedvező lehet a szempontunkból. Ha jó a vendégjárás, akkor az így szerzett hasznot már a szőlőtermesztésbe s a borkészítés technológiájába tudom befektetni. A célközönségünk a 30–50-es, borkedvelő felnőttek, igényes külföldiek, akiknek e szálláshely ár-érték aránya igencsak kedvező. Külön szegmensek az esküvő előtt álló párok, akik egyben felmérhetik, megtalálhatják nálunk a későbbi lakodalmuk helyszínét is. Erre az évre már szép számmal foglaltak menyegzőt, s a jövő évi naptár is kezd telni. Természetesen ez is külön szakterülete a vendéglátásnak, rendezvényszervezőket, étel-ital szállító cégeket, dekorosokat, zenészeket, fotósokat kell kipróbálni, s a legjobbakat hosszú távra kiválasztani. Még megemlítem a vadászturizmust is, a házban vadászlakosztályt is berendeztünk Nimród-Diana utódainak. A környék bővelkedik vadakban és vadászterületekben, így vendégeink nem csalódhatnak. A vendéglátásban fontos a külön programok ajánlása, Somogyország nagyon sok látnivalót kínál, így a kirándulások szervezése nem tűnik bonyolult feladatnak. Mint említettem, számos tanácsot kaptam, s a munkám során tapasztalatokkal is gazdagodtam. Nagyon fontosnak tartom a hitet és a kitartást, e kettő nélkül nem érdemes semmibe belefogni. Terveimet egyedül valósítottam meg, mai fejjel többekre támaszkodnék. Harmadik szentenciám: alaposan meg kell tervezni minden lépést, de e változó világunkban ez sem lesz elég, a valóság mindent felülír – zárta mondandóját Beck Zoltán Lajos.
Csermák ZoltánHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!