Felemelt szívvel Aranyosszéken

Hiterősítő lovas zarándoklat zajlott az elmúlt héten. Az udvarhelyszéki lovasokból álló tizenhat fős csapat Demeter Sándor Lóránd székelyderzsi unitárius lelkész vezetésével Aranyosszéket barangolta be.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Felemelt szívvel Aranyosszéken
Zarándokok. Közelebb önmagukhoz és Istenhez Fotó: Demeter Sándor Lóránd

Az első Vallásszabadság Lovas Zarándoklatot a Magyar Unitárius Egyház 450. évfordulóján szervezték meg, azóta pedig minden évben más-más, de jelentős kerek évfordulóhoz kötik, és más-más úti céllal rendezik. Ez nem lovas túra, hiszen nem az a célja, hogy a résztvevők egyik pontból eljussanak a másikig, hanem lélekben megerősödjenek, közelebb kerüljenek a Teremtőhöz, illetve egymáshoz fűződő kapcsolataikat is elmélyítsék – hangsúlyozzák a szervezők. A zarándoklaton általában apa-gyermek párosok vesznek részt, idén azonban nagyapa-unoka, de egyéni lovas is vállalta az ötnapos kihívást.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Demeter Sándor Lóránd elmondta, idén a Pálfi Márton unitárius énekeskönyve megszerkesztésének 100. évfordulója van. A könyv szerkesztője Várfalváról származott, ezért szervezték az idei zarándoklatot Aranyosszékre.
– A fő célpontunk a várfalvi unitárius templom volt, ahol Pálfi Márton sírkövénél róttuk le kegyeletünket. Az idei zarándoklat mottóját – ,,Szívemet hozzád emelem” – szintén az énekeskönyvből választottuk, és a vallásszabadság jegyében ezzel az ökumenikus gondolattal keltünk útra – jegyezte meg Demeter Sándor Lóránd.
A zarándokok nem közúton, hanem mezei utakon haladtak, betértek a templomokba, helytörténettel ismerkedtek, megnézték a környék nevezetességeit, csodálták a tájat, felkapaszkodtak a Székelykőre, bebarangolták a Tordai-hasadékot, és megtapasztalták a helyiek vendégszeretetét, segítőkészségét. Napi 30-40 kilométert lovagoltak. Minden nap áhítattal kezdődött, illetve egy gondolatot is kaptak útravalóként a résztvevők, amelyről elmélkedhettek a nap során. Az idei zarándoklat is kiértékelővel ért véget, ahol a zarándokok megosztották az út során szerzett élményeiket.
– Azt szoktam mondani, kövecskéket gyűjtünk az út során, és a végén rájövünk, hogy ezek a kövecskék voltaképp gyémántok. Ilyen gyémántszemekként említették a társaim az egyszerűséget, a barátságokat, az isteni gondviselésnek a megtapasztalását – vonta le a tanulságot a szervező lelkész, mondván, a zarándoklatnak jövőre is lesz folytatása. A tervek szerint a gyimesi hegyektől a Déli-Kárpátok mentén a hegyi kápolnákat járják körbe. A csapat tagjait egyébként tapasztalt lovasok alkotják, a legtöbben visszatérők, hiszen mint vallják: aki egyszer részese volt ennek a zarándoklatnak, az a következő évben is visszavágyik.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!