Elfogadták Gyergyószentmiklós költségvetését

Újabb tanácsülést hívtak össze Gyergyószentmiklóson péntek délelőtt, ezúttal elfogadta a közgyűlés a város idei költségvetését a korábban ismertetett formában. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 5 perc
Elfogadták Gyergyószentmiklós költségvetését
Közgyűlés. Ezúttal megvolt a szükséges szavazatszám Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A korábban elutasított költségvetés-tervezetet változtatások nélkül terjesztette elő Csergő Tibor András polgármester. A gazdasági igazgatóság és Kulcsár László, önkormányzati képviselő is módosításokat javasolt. Előbbi csak formai szempontból alakította át a tervezetet, Kulcsár viszont azt szerette volna, hogy a Bucsin negyed rendezési terve, a várost kikerülő teherforgalmi út, illetve a főtér és a moziépület felújítása is a beruházási listára kerüljön szimbolikus összeggel, amihez alkalomadtán lehetne még forrást szerezni. Azt is javasolta, a kulturális támogatásokra szánt 500 ezer lejt, amit majd pályázat útján osztanak szét, továbbra is a művelődési központ kezelje. A jegyző azonban jelezte: formai hibák miatt Kulcsár javaslatai nem kerülhettek szavazásra.
Az EMSZ-frakció ismét rákérdezett egy sor költségvetési tételre. Válaszában a mentőállomás garázsai kapcsán a polgármester elmondta, az Országos Beruházási Társaságtól várják, hogy beruházásai közé vegye hiszen úgy kezdték el az újjáépítést, hogy nem volt rá fedezet.  
Az RMDSZ frakcióvezetője nemtetszésének adott hangot. Úgy vélte a Kárpátok géniuszaként viselkedik a polgármester, hiszen a költségvetésbe csak az kerülhet be, amit ő szeretne, más javaslat nem.

– Gondolatolvasó és jós is kell legyen egy gyergyószentmiklósi tanácsos szerinte, ha a tervezet számai mögé szeretne nézni. Ez nem egy város, hanem egyetlen ember költségvetése – mondta Erős Levente. Az ülésvezető, Kémenes László (EMSZ) arra kérte RMDSZ-es társait, hogy ha párton belül vannak gondjaik, azt frakcióülésen beszéljék meg, a tanácsülésnek hagyják meg a méltóságát. 

Végül Csergő Tibor előterjesztését négy EMSZ-képviselő, Vasile Candrea PNL-s, Bajkó László POL-tanácsos, illetve Len Emil alpolgármester, Csavar Gábor és Csergő Ottó RMDSZ-es önkormányzati képviselők szavazták meg, így megvolt a költségvetés elfogadásához szükséges szavazatszám.

Az EMSZ közleménye
Az ülést követően közleményt adott ki a gyergyószentmiklósi EMSZ, ebben azt írják, azért fogadták el a költségvetést most, hogy haladni tudjon a város. Sikerként értékelik, hogy Csergő Tibor ezúttal megjelent az ülésen, és a javaslataikat tartalmazza az elfogadott büdzsé. „Aggasztónak tartjuk, hogy a belső pártharcok miatt az RMDSZ-frakció többsége a város és a saját pártja által indított polgármester szabotálásán dolgozik. Gyergyószentmiklós az elmúlt négy évben többször látta kárát ezeknek az RMDSZ-es belső pártvitáknak, és a mai tanácsülésen is látható volt, hogy a városéval szemben többeknek most is a saját érdeke van az első helyen. Az idei választásokon alapvető változást kell elérnünk mind az önkormányzati tanács, mind a városvezetés összetételét illetően, hogy megálljt tudjunk parancsolni a négy éve tartó káosznak, melyet a gyergyószentmiklósi RMDSZ okoz. Valós változásra lesz szükség, nem pedig a már megbukott koncepciók újramelegítésére. Elfogadtuk a költségvetést, mert minden fenntartásunk ellenére az EMSZ tanácsosainak – ahogy eddig is – nem a magán- és pártpolitikai érdekek, hanem Gyergyószentmiklós az első” – írják a közleményben. 

A könyvtár igazgatója szerint nincs elég pénzük működésre
Mivel a könyvtár támogatása is újból szóba került a vita során, és Csergő Tibor, valamint a gazdasági igazgató azt állította, 22 százalékkal több támogatást kap az intézmény, mint tavaly, Vincze Csilla, a könyvtár igazgatója is reagált, közleményt adott ki az ülést követően. Azt írta: a könyvtár a tavaly megvalósított költségvetéshez képest valóban többet kap, ugyanakkor meglátása szerint ez az adat nem tekinthető reálisnak, mivel az év végi takarékossági intézkedések miatt a könyvtár közel 30 ezer lejt utalt vissza az önkormányzatnak, mégis 15 ezer lej adósságot hozott át idénre. Mint részletezte: megnőtt a béralap, mivel most teljes a személyzet és 5 százalékos fizetésemelés is volt, a működési költségekre és dologi kiadásokra csupán 87 ezer lejt hagyott jóvá az önkormányzat, a könyvtár 18 ezer lej önrész előteremtését vállalta. „Jelen pillanatban a könyvtár az egyetlen olyan alintézmény, amelynek működési költségeit nem fedezi az önkormányzat. Nem rendezvényekről és könyvvásárlásról beszélünk, hanem a fűtés, villany, könyvtári és könyvelési programok és egyéb nélkülözhetetlen szolgáltatások kifizetéséről” – írta a könyvtár igazgatója. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!