Hirdetés

Serdülőkorúak függőségei

Dohány, füves cigi, alkohol és tudatmódosító szerek – a serdülőkorúaknál a bulik kihagyhatatlan kellékei. Egyszeri fogyasztásuk is káros az egészségre, hosszú távon súlyos függőséget okoz. A serdülőkorúak a legveszélyeztetettebb korosztály. A probléma nagyon összetett, a megoldás a szülők és pedagógusok összefogásával kezelhető.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 14 perc
Serdülőkorúak függőségei
Fotó: Veres Nándor/Illusztráció

Sorozatunk előző részeiben szülőkkel, tinédzserekkel és pedagógusokkal beszélgettünk a fiatalok alkoholfogyasztásáról és a dohányzásról. Ezúttal Asztalos Lehel székelyudvarhelyi addiktológiai tanácsadót, iskolai pszichológust a fiatalkori függőségek kialakulásának leggyakoribb okairól kérdeztük. Mindenekelőtt kiemelte, a serdülőkor a maga sajátosságaival már eleve veszélyeztetettebbé teszi a függőséggel szemben a fiatalokat bármelyik más korosztálynál.

– Az életkori sajátosságok mellett a függőségek kialakulásának egyik oka lehet az érzelmi elhanyagoltság, a családi dinamikában adódó problémák. Például, ha szülők nem figyelnek kellőképpen a fiatalra, nincs meg az a nagy érzelmi biztonság, amelyben a serdülő egészségesen fejlődhet lelkileg, akkor pótló jellegű kapcsolatokban el kezdi megkeresni azokat az érzelmi pluszokat, amelyre szüksége van, és ezek a pótló jellegű kapcsolatok elsősorban a kortárscsoportok. Olyan kapcsolatok, amelyekben fontos szerepe van bármilyen szerhasználatnak, vagy éppen a kortárscsoportban érték a szerhasználat, illetve bármilyen olyan tevékenység, amely függőséget alakíthat ki. A serdülő ehhez a csoporthoz fog igazodni, így nagyon könnyen kialakul a függőség

– részletezte a mentálhigiénés szakember, megjegyezve azt is, hogy a jól működő családban élő serdülők kevésbé válnak különböző szerek használóivá.


Hirdetés

A játék- és pornófüggőség is ugyanolyan veszélyes 

Rámutatott: a serdülők körében főként az alkoholfüggőség a legjellemzőbb, de újabb és újabb szenvedélyek is kialakulnak.

– A mi kultúránkban még mindig az alkohol jelenti a legnagyobb problémát. Habár a munkám során egyre többször találkozom középiskolás fiataloknál számítógépes és egyéb játékfüggőséggel, illetve pornófüggőséggel. Ezek kevésbé látványosak, hatásuk kevésbé ijesztő a szülők és a felnőttek számára, mint az alkohol vagy drog, de ezek is egyre nagyobb problémát jelentenek. A biofiziológiás fejlődésükben vagy egészségi szempontból nem is, de a pszichés, érzelmi, mentális egészség szempontjából legalább annyira veszélyesek, mint a különböző szerek

– mondta Asztalos Lehel, akit arról is kérdeztünk, hogy a függőségben szenvedő fiatalok mernek-e, tudnak-e segítséget kérni. – Azt tapasztalom, hogy igen, a fiatalok egyre többen és egyre többször kérnek segítséget, de még mindig kevesen ahhoz képest, hogy mennyien küszködnek különböző függőségekkel – jegyezte meg az addiktológiai tanácsadó, hozzátéve azt is, hogy a szülők viszonylag későn veszik komolyan a serdülők függőségeit, és amikor ők kérik a szakemberek segítségét, akkor már gyakran súlyos a helyzet.
Kifejtette: a prevenció során fontos lenne a fiatalokat megtanítani arra is, hogy tudjanak beszélni érzéseikről, hangot adni szorongásaiknak, félelmeiknek, hiányoknak, kielégítetlen igényeknek, hogy folyamatosan találják meg azokat a számukra biztonságot nyújtó kapcsolatokat, felnőttekhez való kapcsolódást, amelyben jól érzik magukat, ahol kihangosíthatják minden rossz érzésüket, ku­darcélményeiket, szorongá­saikat, félelmeiket, mert hogy­ha ezeket ki lehet hangosítani, meg lehet fogni, és azt érzi egy fiatal, hogy van körülöttük néhány olyan felnőtt, akik ezt a biztonságot meg tudják adni, akkor nincs akkora szükség pótló jellegű kapcsolatokra vagy pótszerekre. Az addiktológiai tanácsadó az önismereti munka fontosságát is hangsúlyozta.

A helyi rendőr is válaszolt

Katona Lóránt, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség osztályvezetője szerint a kiskorúak és a diákok körében igencsak nagy mértékben észlelhető a tiltott szerek fogyasztása a székely anyavárosban is. Mint közölte, a kiskorúak által kedvelt és fogyasztott tiltott vagy káros szerek listája elég hosszú, de főleg az alkoholtartalmú italok és a cigaretta, a káros termékek közül pedig az energiaital számít a legkelendőbbnek, utóbbi ugyanis az országban még nem számít tiltott árucikknek, csupán törvénytervezetbe van foglalva a tiltása. A rendőr szerint elsősorban a káros otthoni légkör és a kiskorút befolyásuk alá vonó barátok képezik a kiskorúak körében a tiltott, káros szerek fogyasztásának gyökerét. 

– Sok gyerek szeretethiánnyal küzd, nem figyelnek rá, nem foglalkoznak és agresszívak vele, ezáltal olyan társaságot, baráti kört keres, amelyben hasonló problémákkal küzdenek. Ezek a gyerekek a társaságban keresik a fentebb említett szerek segítségével a boldogságot

– mutatott rá.

Veres Nándor/Illusztráció
Cigaretta az iskolatáskában. Kompenzálás


Megjegyezte, vannak a kíváncsiság szülte alkalmi fogyasztók is, akik szép lassan lesznek ezeknek a szereknek a függői.

– Több intézkedést is foganatosít a helyi rendőrség, mint például gyanús helyek, kocsmák, illetve gyanús és potenciális fogyasztó vagy terjesztő személyek ellenőrzése, igazoltatás és ruházat, csomagok átvizsgálása. A fiatalok számára a szórakozóhelyek, kocsmák, parkok közkedvelt helynek számítanak, de autókban, illetve eldugott helyeken is folytatnak károsnak és tiltottnak minősülő tevékenységeket. Ezeket igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten mind feltérképezni, azonosítani és folyamatosan ellenőrizni. A pandémia ideje alatt kialakult szokástól sem válnak meg szívesen, így hétvégi házak és magánlakások is ilyen közkedvelt helynek számítanak

– fejtette ki az osztályvezető.
A helyi rendőrt az ellenőrzések során kiróható szankciókról és a felelősségre vonás folyamatáról kérdeztük. Mint mondta, függetlenül attól, hogy tanítási időben, vagy azon kívül érnek tiltott szer fogyasztásán kiskorút, kötelességük a törvény szerint eljárni és jegyzőkönyvet készíteni.

– Tanítási időben a szülőkön kívül értesítjük az iskola vezetőségét, és bírságban részesítjük a diákot és a szülőt. Ha kollégáink bűncselekményt észlelnek, akkor átadják az ügyet az illetékes nyomozóhatóságnak, az iskola pedig eljár a saját belső rendszabályai értelmében

– közölte, hozzátéve, hogy ha több alkalommal történik hasonló eset egy kiskorúval, kötelességük a gyermekvédelmi hatóságot is értesíteni.
Az osztályvezető közölte, hogy bár a drogfogyasztás felderítése a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Vizsgálati Igazgatóság (DIICOT) hatáskörébe tartozik, a helyi rendőrségnek is van hatásköre tetten érés esetén. Azon személyeket, akiknél drogot találtak, illetve akik drogot fogyasztanak ténymegállapító jegyzőkönyv kíséretében adják át az illetékes hatóságnak.
Az osztályvezető állítása szerint bár a felelősségre vonás elengedhetetlen adott esetben, a probléma megfékezése szempontjából a megelőzés a legfontosabb. 

– A helyi rendőrségnek minden antiszociális cselekedet tekintetében a legfőbb feladata, hogy preventíven lépjen fel ellene, így a tudatmódosító és tiltott szerek fogyasztásának mellőzésére is felhívjuk a figyelmet. Ezt iskolai programok, szülőértekezletek, különböző előadások szervezésével, interjúkon és különböző internetes felületeken keresztül tudjuk ismertetni, terjeszteni

– zárta a beszélgetést Katona.
 

Tudósított: Bíró István, Pál Emil, Szatmári Cecília



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!