Értékeink mentése

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Értékeink mentése
Fotó: Gálos Mihály Samu

A II. Kár­pát­-me­den­ce­i Ma­gyar Mé­dia­találkozó ün­nepi est­jén lépett fel a Magyar Rhapsody Pro­jekt a Levédia című al­bum­á­val. Az együttes sztárvendégével, Molnár Levente operaénekessel a koncert után váltottam szót.

– Különleges műfajt ismerhettünk meg a koncerten…

– Ez a műfaj a mi legnagyobb értékeink mentését és bemutatását tűzte ki céljául az új generációknak. Valóban, sokan már nem ismerik ezeket a csodálatos dallamokat, Bartók Béla és Kodály Zoltán feldolgozásait, valamint az ezek alapjául szolgáló népdalainkat. Az, hogy operai hanggal áldott meg az Isten, érdekessé teszi az összhatást, s egyúttal a klasszikus zenét is népszerűsíti az együttes. Sikerei bizonyítják, hogy nagyon jól megfér egymás mellett a klasszikus zene, a népzene, a dzsessz és a világzene. A magyar népdal is mindig képes megújulni. A jelenlegi stílusát a zenekar alakította ki. Mikor megkerestek a közös fellépés gondolatával, igent mondtam. Boldog vagyok, s missziónak tekintem. Nem régóta zenélünk együtt, de már tudatosan vállalom e közösséget, életem részévé vált. Mindenkinek ajánlhatom, hogy hívja meg a zenekart, hiszen ezzel a fiatalokban is erősítheti a magyar öntudatot.

– Gyergyóremetéről származik. E vidék olyan kiváló zenészeket adott, mint Sárosi Bálint és Kelemen László. Hogyan választotta a zenei pályát?

– Kisgyerekként állandóan népzenét hallgattam, mivel testvérem népzenész, táncházprímás, és édesanyámtól is nagyon sok dalt hallottam, tanultam. Azt se feledjük, hogy az egész székelység még mindig a népzenében él. A zenét, a legszebb dallamokat így tiszta forrásból kaptam már a kezdet kezdetén.

– Ma este Erkel Bánk Bánjából a Hazám, hazám kezdetű áriának is tapsolhatott a közönség…

– Büszke vagyok, hogy kedvemért a címszerep baritonváltozatát is elővették, így olyan nagy elődök nyomdokaiban haladhatok, mint például Palló Imre. Nagy kedvencem a Mátisfalván született művész, s lelkesít az a gondolat, hogy másik székelyként – Vidnyánszky Attila rendezésében – alakíthattam e ritkábban hallható verziót. New Yorkban is nagy sikerrel adtuk elő, legközelebb Veronában mutatjuk be a Co-Opera társulat szervezésében. Először a Teatro Filarmonico színházban lépünk fel, s terveink szerint nyáron a híres Arénában is bemutatjuk. Dolgozunk az olasz fordításon is, hogy Itáliában több helyen is színpadra vihessük. A most előadott Hazám, hazám-feldolgozás főleg a fiatalokhoz szól, ily módon népszerűsítettük e leghíresebb magyar áriát. 

– Két különleges helyszínen, Bukarestben és New Yorkban is fellépett. Beszéljen erről, továbbá szóljon egy-két szót szerepálmairól is!

– A román fővárosban Csajkovszkij Anyegin című operájának címszerepét, az amerikai metropoliszban pedig a Don Pasquale Malatestáját és Puccini Bohéméletének festőjét, Marcellót alakítottam. Második kérdésére válaszolva a Tosca hírhedt rendőrfőnökét, Scarpiát énekelném el szívesen, s egy felkérést a Rigoletto címszerepére sem utasítanék vissza. Ezenkívül szívesen fellépnék Verdi két operájának – a Nabuccónak és a Macbethnek – a címszerepében is.

Csermák Zoltán
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!