Hirdetés

Elvileg még kitörhet a Csomád, de gyakorlatilag elenyésző az esélye

Nem lehet teljesen kizárni, hogy újra kitör a Csomád-vulkán, de ennek kicsi az esélye – hangzott el azon a könyvbemutatón, amelyen A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád – Vulkánosság, őskörnyezet, ember és táj című, a Csomád-vulkán térségét leíró, tudománynépszerűsítő, Karátson Dávid és további 49 szerző által írt könyvet mutatták be szerdán a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának nagy aulájában.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc
Elvileg még kitörhet a Csomád, de gyakorlatilag elenyésző az esélye
Ismeretterjesztés. Minden részletre kiterjed a Csomádot bemutató kötet Fotó: László F. Csaba

A megjelenteket Máthé István, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának biológusa köszöntötte, aki összefoglaló nagy műnek nevezte a kötetet. Az először angolul, most magyarul – tervezik a román és német kiadást is – megjelenő kötet a vulkánt a lehető legtöbb nézőpontból igyekszik bemutatni. A kétrészes, tizenhét fejezetből álló könyv ötven szerző tollából született.

László F. Csaba
Karátson Dávid, a könyv főszerkesztője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem vulkanológusa ismertette a kötetet. Előadásából megtudtuk, hogy a Csomád 28 ezer évvel ezelőtt csitult el, akkor volt az utolsó kitörés, amit megelőzött a tűzhányó legnagyobb kitörése körülbelül 31 ezer évvel ezelőtt. A vulkanológus összegző, példaértékű munkának nevezte a könyvet. Kifejtette: a tudás akkor ér valamit, ha meg tudjuk mutatni, ezt a célt szolgálja a kiadvány is. Érdekességként elhangzott, hogy valószínűleg egy visszaszunnyadt, kialudt vulkánról van szó, de nem zárható ki teljesen, hogy egyszer kitör, ennek előjelei lesznek, egyelőre azonban nincsenek ilyen jelek.

László F. Csaba
A könyvbemutatón jelen volt Demeter László, a Tortoma kiadó képviseletében, aki megköszönte a bizalmat és kiemelte: azon vannak, hogy a kötet minél több emberhez eljusson.

Jánosi Csaba geológus a vidék ásványtani részét ismertette, de beszélt a mofettákról, fürdőkről, ásványvizekről, kiemelve, hogy a környéken több mint 260 borvízforrás található. Végezetül Botár István régész az itt élő őskori és Árpád-kori közösségekről beszélt a jelenlévőknek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!