Hirdetés

Elsőként indít egészségügyi gazdaságtani mesterképzést a BBTE

A 2024–2025-ös tanévtől kezdődően a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) indul el az ország első egészségügyi gazdaságtani, Health Economics elnevezésű,  angol nyelvű mesterképzése – közölte szerdán lapunkkal a BBTE.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elsőként indít egészségügyi gazdaságtani mesterképzést a BBTE
Új mesterképző. Az egészségügyi és gazdasági képzéseket ötvözik Fotó: BBTE

Az egészségügyi gazdaságtani mesterképző országos szinten egyedülálló a közlemény szerint. A kétéves, angol nyelvű képzést azoknak az érdeklődőknek kínálják, akik „karrierjük során az egészségügy területén dolgozva szeretnének gazdaságilag is hatékony és eredményes szolgáltatásokat nyújtani, vagy pedig döntéshozóként kívánják ezeket a folyamatokat elősegíteni”.


Hirdetés


Mint részletezték: a mesterképzés elvégzésével olyan, már a jelenben is nagy piaci igényt mutató és a jövőben még meghatározóbbá váló munkaköröket lehet majd betölteni, amelyeknek célja „az egészségügy fejlesztése és optimalizálása”. Ez alatt az egészségügyi szolgáltatókat, kórházakat, illetve az egyéb orvosi tevékenységeket értik.

A Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon zajló interdiszciplináris képzés elindulása számos előzményre épít a közlemény szerint. A BBTE már 2007-ben indított olyan posztdoktori kutatási programokat, amelyek az egészségügyi gazdaságtan módszereire alapozva a mentális egészség elősegítését vizsgálták a farmakológiai és pszichológiai kezelések szempontjából. „Ezek a programok később további kutatásokban és képzésekben teljesedtek ki, elsősorban a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karon, majd az egyetem UBBMed posztgraduális programja is elindult a BBTE School of Health keretein belül, amelyek végül kellő alapot biztosítottak a Health Economics mesterképzés 2024-es elindításához” – írták.

A közlemény dr. Daniel David egyetemi tanárt, a BBTE rektorát idézte. „Az egyetem új programjának,

a BBTE School of Health keretein belül elindított UBBMed programnak egyik alapvető célkitűzése, hogy az egészségügyi terület tevékenységét megalapozott gazdasági elemzésekkel támogassa.

Ez a törekvés vezetett el a Health Economics elnevezésű interdiszciplináris mesterképzés elindításához, amely angol nyelven, nemzetköziesített tanterv alapján nyújt egészségügyi gazdaságtani képzést, jelenleg egyedüliként Romániában” – fejtette ki a rektor.

A közlemény ugyanakkor dr. Szász Levente egyetemi tanárt, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar dékánhelyettesét is idézte. „Az egészségügyi gazdaságtan mesterképzés szakmai tartalmát nemzetközi példák alapján, nemzetközi együttműködéssel állítottuk össze annak érdekében, hogy

modern oktatási módszerek segítségével a lehető legaktuálisabb tudást tudjuk átadni

azoknak, akik az egészségügy fejlesztése érdekében a gazdaságtan széles eszköztárát kívánják alkalmazni. A képzés által egy olyan piaci igényre adunk választ, amely az egészségügyben és a gazdaságtanban alkalmazott eszközök összekapcsolásával törekszik az európai és ezen belül a romániai egészségügyi rendszer és szolgáltatások fejlesztésére”– részletezte a dékánhelyettes.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!