Hirdetés

Májusban 99 lejjel kevesebbet kerestek a munkavállalók, mint áprilisban

Idén májusban áprilishoz képest 99 lejjel (1,9 százalékkal) 5118 lejre csökkent a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Májusban 99 lejjel kevesebbet kerestek a munkavállalók, mint áprilisban
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A bruttó átlagbér 8355 lej volt az idei ötödik hónapban, 177 lejjel (2,1 százalékkal) kevesebb, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb nettó átlagbért – 11 253 lej – az IT-ágazatban jegyezték, a legkisebbet – 2784 lej – a ruhagyártásban. Májusban a gazdasági ágazatok többségében csökkent a nettó átlagfizetés az előző hónapokhoz képest, amikor különféle alkalmi juttatásokat, természetbeni és pénzbeli juttatásokat, a nettó nyereségből származó összegeket és egyéb juttatásokat (beleértve az utalványokat) kaptak a munkavállalók. A nettó átlagbér csökkenéséhez a vállalatok bevételeinek visszaesése is hozzájárult – közölte az INS.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A legnagyobb mértékben a biztosítási ágazatban, valamint a kőolaj- és gázkitermelés ágazatában csökkentek a bérek, 21,8, illetve 19,4 százalékkal. Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 9,9 százalékkal nőtt az átlagkereset (elsősorban az üdülési utalványoknak köszönhetően), a szociális ellátásban 1,5 százalékos, a közigazgatásban 0,4 százalékos növekedést jegyeztek májusban az előző hónaphoz képest.
Tavaly májushoz viszonyítva az idei ötödik hónapban 12,7 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset Romániában – idézte az INS közleményét az Agerpres hírügynökség.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!