Hirdetés

Elévültek a korrupciós ügyek, nem folytathatják a büntetőeljárást

A legfelsőbb bíróság csütörtökön megalapozatlannak ítélte és elutasította azt a semmisségi folyamodványt, amellyel az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megfellebbezte az Elena Udrea és Ioana Băsescu elleni büntetőeljárás megszüntetését a Traian Băsescu államfő 2009-es kampányának finanszírozásával kapcsolatos ügyben.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 1 perc
Elévültek a korrupciós ügyek, nem folytathatják a büntetőeljárást
Illusztráció Fotó: Hargita Népe Archív

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a döntés jogerős. A büntetőeljárás megszüntetését korábban a bűncselekmények elévülésére hivatkozva szintén a legfelsőbb bíróság rendelte el. A semmisségi folyamodványt augusztus 8-án nyújtotta be a DNA. Az ügyészség fellebbezése az Európai Unió Bíróságának (EUB) döntésén alapul, amely lehetővé teszi a romániai bíráknak, hogy ne alkalmazzák az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság határozatait a bűncselekmények elévüléséről, ha ezáltal sérülne az uniós jog.

A legfelsőbb bíróság július 11-én rendelte el a bűncselekmények elévülésére hivatkozva az Elena Udrea elleni büntetőeljárás megszüntetését. A volt turisztikai minisztert vesztegetés elfogadására való felbujtással és pénzmosással vádolták Traian Băsescu 2009-es államelnöki kampányának finanszírozásával kapcsolatban, és alapfokon nyolc év börtönre ítélte a bukaresti ítélőtábla.

A legfelsőbb bíróság döntése a büntetőper többi vádlottjára is érvényes, köztük Traian Băsescu volt államfő lányára, Ioana Băsescura, akit alapfokon öt év szabadságvesztésre ítéltek sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtás miatt.


HirdetésHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!