Hirdetés

Drónok, VR-szemüveg, planetárium – nagy újításokra készül a Sapientia

A Sapientia EMTE 2022-ben elnyert egy nagyszabású, 2,4 millió euró értékű digitalizációs pályázatot, melyet az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak – tájékoztat szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményében a felsőoktatási intézmény.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Drónok, VR-szemüveg, planetárium – nagy újításokra készül a Sapientia
Archív Fotó: Veres Nándor

Mint írják, a PNRR: Alapok a modern és megreformált Romániáért! programból kapott támogatás segítségével már számos olyan beruházást megejthetett az intézmény, melynek köszönhetően a hallgatók a mai trendeknek megfelelő oktatási és kutatási szoftverekkel, eszközökkel dolgozhatnak akár a következő félévben is, a megszerzett tudásnak köszönhetően pedig kompetensebb szakemberré válhatnak.  A Sapientia egyetem PNRR-14645945 kódú Az intézmény felkészítése a jövő digitális szakmáira a Sapientia EMTE infrastruktúrájának digitalizálásával és korszerűsítésével (Pregătirea instituției pentru profesiile digitale ale viitorului prin digitalizarea și modernizarea infrastructurii Universității „Sapientia”) projektjének első beruházási szakaszában Csíkszeredában okostáblákat szereztek be, valamint az informatikai és könyvtári felszerelést bővítették, Kolozsváron a filmes-fotós eszköztárat modernizálták, Marosvásárhelyen pedig laboratóriumokat és számítógépes berendezést korszerűsítettek, valamint egy 3D nyomtatót is beszereztek.


Hirdetés

A pályázat segítségével a Sapientia EMTE az innovációs szint és a versenyképesség növelésére törekszik a digitális eszköztár fejlesztése révén. A támogatást az egyetem a PNRR, azaz az Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv pályázati kiírásának egyik nyerteseként szerezte meg, aminek köszönhetően a projekt 2022 októbere és 2025 decembere közötti időtartamára 12 044 045,08 lej vissza nem térítendő támogatást kap. Az Oktatási Minisztérium által a PNRR-ben kiírt, digitális készségek fejlesztéséről szóló, 2,4 millió euró értékű pályázatot nyert a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a fejlesztés több mint kétezer hallgatót fog érinteni Csíkszerdában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön. A már megvalósult beruházásnak köszönhetően frissített eszköztárral dolgozhatnak a Kolozsvári Kar filmművészet, fotóművészet, média alapképzésen, illetve filmtudomány mesterin tanuló hallgatók, akik a tanórák mellett akár államvizsgafilmjeik készítése során is az új gépekkel dolgozhatnak. A Csíkszeredai Karon az informatikai rendszerek újítása mellett tantermeket szereltek fel okostáblákkal, melyek a korszerű oktatást teszik lehetővé, de a könyvtár is egy profi könyvszkennerrel bővült, így kiváló minőségben válnak feldolgozhatóvá a különböző anyagok. A Marosvásárhelyi Karon a beszerzés első fázisában az informatika és műszaki területen tanulók órai tapasztalatai erősödhetnek, hiszen különböző laborok felszerelésének frissítése mellett egy 3D nyomtatóval is gazdagodott a kar.

Az egyetem a továbbiakban még olyan beruházásokra készül a projekt keretében, mint például drónok beszerzése, tolmácsprogramok megvásárlása, high-tech eszköztár kidolgozása, VR-szemüveg vagy épp egy planetárium létrehozása Csíkszeredában. Bár az első beruházások csak mintegy egy hónapja zárultak le, a Sapientia máris azon dolgozik, hogy kiírhassa további eszközbeszerzését.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!