Hirdetés

Hivatalosan is elkezdődött a 33. Tusványos

Hivatalosan is elkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, Tusványos szerda délelőtt. A megnyitón felszólalók többek között a fesztivál alapértékeiről, valamint a kritikus gondolkodás fontosságáról beszéltek.

Kovács Andrea
Hivatalosan is elkezdődött a 33. Tusványos
Balról jobbra: Popa Ilona, Butyka Zsolt, Potápi Árpád János, Németh Zsolt, David Campanale, Toró T. Tibor Fotó: Veres Nándor

„Jobb pályán” mottóval hivatalosan is megkezdődött a vasárnap hajnalig tartó 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Tusnádfürdőn megszervezett fesztivál számos érdekes programot kínál. Koncertek már kedd este is voltak, a hivatalos megnyitót azonban szerda délelőtt tartották a Lőrincz Csaba sátorban.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Hivatalosan is elkezdődött a 33. Tusványos
Tusványos hivatalos megnyitója közös imával és áldással kezdődött. Popa Ilona erdélyi főszervező elmondta: az eseményt több mint hetven partnerrel közösen szervezték, a fesztivál 34 rendezvényhelyszínen mintegy ötszáz különböző programmal várja az érdeklődőket, amelyeken mintegy ezer előadó és meghívott vesz részt.

Hivatalosan is elkezdődött a 33. Tusványos
– Isten hozott ismét haza, Tusványosra! – kezdte köszöntőbeszédét Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere, aki a fürdőváros elmúlt négy évének megvalósításairól beszélt. A szombati előadással kapcsolatban megjegyezte: nagy a csend, vagy lesz vihar, vagy nem – az elöljáró ezzel arra utalt, hogy egyelőre nem tudják, az úzvölgyi rendbontók terveznek-e a tavalyi évhez hasonló akciót.

Nemzetpolitikai műhely

A megnyitón Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikai államtitkára emlékeztetett: Magyarország tölti be az uniós elnökséget. Kifejtette: ennek központja a Várkert Bazár, a Nemzetpolitikai Államtitkárság is abban az épületben működik, így azt is mondhatjuk, hogy az unió központjába a nemzetpolitika került. Hozzáfűzte: ha Budapesten van az elnökség központja, akkor az erre a hétre ide költözik, ugyanis több parlamenti képviselő és a miniszterelnök is itt lesz a nyári szabadegyetemen.

Hivatalosan is elkezdődött a 33. Tusványos
– Azok a gondolatok, amelyeket a kormány megfogalmazott, majd helyet kapnak az intézkedésekben, ide is kerülnek. Rengeteg olyan – akár nemzetpolitikai – intézkedést lehet felsorolni, amelyek az elmúlt évek valamelyikén itt, közéleti-politikai beszélgetések során körvonalazódott, abból pedig olyan jogszabály lett, amelynek pozitív eredményei az egész nemzetre kiterjednek. Ilyen például a magyar állampolgárság, az oktatási-nevelési támogatások, a Határtalanul program, amelyekre mindannyian büszkék lehetünk – részletezte. Hozzátette: Tusványos az egész Kárpát-medence legnagyobb kulturális rendezvénye.

David Campanale, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik megalapítója szerint Magyarországon, Európában és az Amerikai Egyesült Államokban is azt kell kérdeznünk magunktól, hogy mit jelent a mában élni. Meglátása szerint ma már a bal-jobb paradigma hibás. Ami a keresztényeknek számít, az nem az, hogy ki baloldali vagy jobboldali, hanem ki áll a jó és a rossz oldalon, fejtegette.

– Tusványos évek óta ahhoz járul hozzá, hogy ezeket a gondolatokat megszilárdítsuk magunkban, hogy mit, milyen utat szeretnénk követni állampolgárokként, milyen társadalmat szeretnénk magunknak. Arról beszélünk, hogy a jövőben a demokrácia reformjára van szükség, amely a keresztény értékrendet tartja szem előtt Kelet-Európában is. A keresztény identitás a legfontosabb, ezt kell központba helyeznünk – hangoztatta a szabadegyetem egyik megalapítója.

Közéleti kérdések, kritikus gondolkodás

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke – hagyományos megszólítással – Tusványos szabad köztársaság polgárait köszöntötte. Beszédében úgy fogalmazott: jó pályán vagyunk, sőt, jobb pályán. Kiemelte: számára a „Jobb pályán” mottó azt jelenti, hogy a Tusványos megálmodói és szervezői mindig a megújulásra, a jobbra, a tökéletesebbre törekednek, amihez törekvés kell. A szabadegyetem egyik legfontosabb feladata kérdéseket megfogalmazni, válaszokat találni és azokat megosztani.

– A világ drámaian változik körülöttünk, egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk és egyre több belső energiánkat kell mozgósítanunk ahhoz, hogy önmagunk maradjunk, mint a régió szabad és öntudatos polgárai, mint sorsukat alakítani akaró nemzeti közösségek, megmaradjunk erejében és küldetésében bízó nemzetnek – hangsúlyozta.

Hivatalosan is elkezdődött a 33. Tusványos
Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke ugyanakkor kulcsfontosságúnak nevezte, hogy saját magunkkal szemben is gyakoroljuk a kritikus gondolkodást és képesek kell legyünk kérdéseket feltenni, mert az visz előre.

A megnyitó végén Popa Ilona erdélyi főszervező a fesztivál működésével kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a résztvevőkkel. Mint részletezte: az Orbán Viktor szombati előadásán való részvétel regisztrációhoz kötött, a Lőrincz Csaba sátor előadásai pedig élőben követhetők a fesztivál Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is.


Így működik a Tusványos
 
A szervezők a hivatalos megnyitón emlékeztettek: a fesztivál délután négy óráig ingyenesen látogatható, négy óra után a napi belépő ára 30 lej. A heti belépő 120 lejbe kerül. A helyi lakosok és 12 éven aluliak egész nap és egész héten ingyenesen látogathatják a fesztivált. Akik sátorozni szeretnének, külön jegyet kell váltaniuk, a napi sátorhely 30, a heti 120 lej.
A 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor honlapja magyar, román és angol nyelven böngészhető. 
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!