Drága mulatság a bárány

Bárányvásár. Mélyebbre kell nyúlni a zsebbe

A húsvéti időszakra a megyében három ideiglenes vágópontot nyitottak, ezek hivatalosan működhetnek a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság engedélye révén. Számos helyen már mától kapható az engedélyezett és hatóságilag ellenőrzött bárányvágó pontokról származó bárányhús.

Nem tanácsos élelmiszerbiztonsági pecsét nélküli, ismeretlen helyről vagy állategészségügyi felügyelet nélküli vágásból származó bárányhús vásárlása. A bárányhús értékesítésében érdekelt gazdáknak idén is lehetőség nyílt ideiglenes vágópontok megnyitására, Hargita megyében összesen három ideiglenes vágópont nyílt erre az időszakra: Felsősófalván, a Kászonokban, illetve Szépvízen.

– Évről évre egyre kevesebb igénylés van ideiglenes vágópontok kialakítására. Arról nincs információnk, hogy e vágópontokról hány eladó bárány érkezik majd a piacokra. Az itt levágott bárányokat vágás előtt, illetve vágás után is állategészségügyi vizsgálatnak vetjük alá, így ezekről az ideiglenes vágópontokról csakis egészséges bárány kerülhet a vásárló asztalára – mondta Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.

Bodó Árpád állatorvostól megtudtuk, nagyon fontos, hogy engedélyezett vágópontokon történjen a vágás, hisz a teljes folyamatot állatorvos felügyeli. Ahogyan az állatorvosok megvizsgálják a húst, a belső szerveket, és kizárják bizonyos paraziták jelenlétét, az eljárás állatjóléti részéről is gondoskodnak, hogy megfelelőképpen vágják le a bárányt. Onnan tudhatjuk, hogy ellenőrzött húst vásárolunk, hogy rajta van az élelmiszer-biztonsági pecsét, amelyet általában a combra és a lapockára ütik az állatorvosok, annak érdekében, hogy a bélyegző a félbe vagy a negyedbe vágott bárányon is látszódjon.

Csíkszeredában a piaccsarnokban már mától megkezdődik a bárányhús értékesítése reggel hét órától egészen akár este nyolc óráig. Összesen három gazda igényelte itt az értékesítési lehetőséget, a vásár pedig addig tart, amíg el nem fogy a bárány.

Székelyudvarhelyen április 15-én, nagypénteken is beszerezhetik a vásárlók a húsvéti bárányt, hiszen akkor tarják az állatpiacon a bárányok vásárát. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője elmondta, bárki részt vehet az eseményen, általában azonban a környékbeli gazdák élnek a lehetőséggel és értékesítik állataikat, hiszen ez is egyfajta segítség számukra. Zörgő Noémi hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a vásáron kimondottan élő állatokkal lehet kereskedni, a bárányok pedig minden szükséges állatorvosi engedéllyel kell rendelkezzenek, a jószágoknak szerepelniük kell az országos adatbázisban és a körzeti állatorvos nyilvántartásában ahhoz, hogy gazdáik a piacra vihessék. A bárányvásár egész nap tart a kereslet-kínálat függvényében.

– Gyergyószentmiklóson nem érkezett kérés bárányhús árusítására a városi piac területén – mondta el érdeklődésünkre Gáll Gyula gondnok. Hozzátette: a piac területén jelenleg nem alakítottak ki hűtőpultos felületet, ezért nincs lehetőség hús és tojás árusítására.
Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a juhtenyésztő gazdáknak nemcsak a folyamatosan dráguló üzemanyag, takarmány nehezíti a dolgát, hanem a nagymértékű munkaerőhiány is. A lapunk által felkeresett gazdák nagy része panaszkodott a késői fialásra, ami azért rossz, mert húsvétig nem tudták elérni a szükséges súlygyarapodást.

– A tapasztalataink úgy mutatják, hogy ebben az évben nem is olyan jól és nem is időben fialtak az állataink. De ezzel így van még nagyon sok gazda, akivel tartjuk a kapcsolatot. Sokan panaszkodtak, hogy későre kezdtek születni a bárányok, illetve azt a súlygyarapodást sem nagyon akarják elérni, mint eddig. Nem tudom, mi lehet mindennek az oka, talán a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatt nem tudta a takarmány elérni a szükséges tápanyagtartalmat. Előző évi hagyományainkhoz híven idén is körülbelül harminc százalékát értékesítjük a bárányainknak. Tavaly is nagyon jól működött az élő állat eladása, így miután elviszik őket, nem a vágáson kell gondolkoznunk, hanem másnap máris odafigyelhetünk a fejésre. Az árak emelkednek, ami nem is csoda, hisz például a kukoricát tavaly 80 baniért vásároltuk, idén pedig 1,50 lejért – számolt be Kelemen István kászoni juhtenyésztő.

A drágulás a húsvéti bárány esetében sem maradt el: a gazdák élősúlyban 19 és 23 lej között értékesítik bárányaikat, a vágott hús pedig akár 35 és 45 lej között is mozoghat idén, tegnap már volt olyan bolt, ahol 49 lejt kértek kilogrammjáért.

HN-összefoglaló

: an accessible web community