Hirdetés

Döntős ifjú séfek Székelyudvarhelyen

Döntő szakaszába érkezett az Ifjú séfek vetélkedője című főzőverseny, amelyet a székelyudvarhelyi Septimia Hotels & Spa Resort hirdetett meg középiskolás diákok számára.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Döntős ifjú séfek Székelyudvarhelyen
Középiskolás diákok főzőversenye Fotó: Hadnagy Éva

Az ország tizenhárom megyéjéből tizenkilenc fiatal vesz részt a székelyudvarhelyi döntőn, amely ezen a héten zajlik. A főzőversenyt az interkulturalitás jegyében hirdették meg, így a magyar ajkú diákok mellett román nemzetiségűek is megmutathatják tudásukat. A verseny döntő szakaszának hivatalos megnyitóját hétfőn este tartották, Verzár Lóránt, a Septimia tulajdonosa köszöntötte elsőként a csapatokat, és örömét fejezte ki, hogy részt vesznek ezen az eseményen. Mint mondta,

a gasztronómiai verseny megszervezésével többek között az a céljuk, hogy hozzájáruljanak, formálják a fiatalok jövőképét, élményt biztosítsanak számukra, és a diákok szakmai képzéséhez is hozzájáruljanak. Mindezek mellett pedig népszerűsítenék Hargita megyét mint turisztikai célpontot, a megyei gasztronómiát, illetve a helyi alapanyagok felhasználásának fontosságát is.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy versenyfelhívásukra több mint 150 középiskolás diák jelentkezett, a beérkezett videókból pedig nagyon nehéz volt kiválasztani a most jelen lévő tizenkilenc diákot. A versenyzőket Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is köszöntötte, és reményét fejezte ki, hogy a verseny után turistaként, barátként is visszatérnek majd a városba.

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője is jelen volt a megnyitón. Köszöntőjében elmondta, hálás, amiért a Septimia felvállalta és megszervezte ezt a vetélkedőt, hiszen a szakmai tudás fejlesztése mellett az egymás elfogadásáról, megismeréséről és a csapatmunkáról is bizonyságot tehetnek a diákok. Kiemelte, a versenynek köszönhetően a diákok megtapasztalhatják, hogy etnikumtól függetlenül jó emberek élnek az ország minden régiójában, és bízik benne, hogy barátságok is születnek az elkövetkező napokban.

A diákok hétfőn érkeztek meg Székelyudvarhelyre, kedden pedig már el is kezdik a főzést. Előbb vegyes etnikumú csapatokban, megyéjüket képviselve mérik össze tudásukat, később pedig egyéniben bizonyíthatnak a szakmai zsűrinek. A háromtagú zsűrit Verzár Krisztina, Molnár Csongor és Kiss Florin alkotja, az elismert Temes megyei séf pedig a zsűri elnöki tisztségét is betölti.

 A Hargita megyei csapat Gyergyószentmiklósról érkezett, egyik tagja a Batthyány Ignác Technikai Kollégium, másik tagja pedig a Sfântu Nicolae Gimnázium tanulója. Kísérő tanáruk, Szabó Zsolt elmondta, azért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a gasztronómiai vetélkedőn, hogy ismerkedjenek, tanuljanak és jól érezzék magukat a diákok.

– Ilyenre még nem volt példa, ez nagyon jó alkalom, hogy kipróbálhassák magukat a diákok. Örülünk, hogy itt lehetünk – mondta a kísérőtanár.

Az Ifjú séfek című vetélkedő partnerei a Visit Harghita, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, valamint Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!