Hirdetés

Dakar, újra Szaúd-Arábiában

Harmadszor tartják a világ legnehezebb tereprali-viadalának nevezett Dakar Ralit Szaúd-Arábiában. Az év utolsó napján rajtoló versenyen erdélyi és vajdasági motorosnak, magyar kamionosoknak szurkolhatunk.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 3 perc
Dakar, újra Szaúd-Arábiában
Első Dakarjára készül a Kovács–Czeglédi–Ács trió Fotó: nso.hu

A hagyományokhoz híven, az óév utolsó, az új év első nagy nemzetközi sporteseménye a Dakar Rali: a versenynek már régen nincs köze Dakarhoz vagy Párizshoz, ahonnan 1979-ben először rajtoltak a terepralisok. Európa és Afrika 1979-től 2007-ig volt helyszín, 2008-ban a terrorfenyegetés miatt elmaradt a verseny, 2009 és 2019 között Dél-Amerikában versenyeztek a világ legjobb terepralisai, 2020-tól pedig Szaúd-Arábiába költözött a sorozat. Noha az idei a 45. kiírás, ténylegesen az év utolsó napján a 43. Dakar Ralinak vágnak neki a sportolók.
A verseny holnap kezdődik és 2023. január 15-én ér véget, a viadal honlapja szerint közel ötezer kilométer vár a résztvevőkre. A mezőny a Vörös-tenger partjától, a „Sea Camp”-től indul, és Dammámban lesz a cél. Érdekesség, hogy a résztvevők három napot töltenek majd el az Üres Negyedben (Empty Quater), a sivatag azon részében, amelyhez már volt szerencséjük tavaly is a versenyzőknek, de most jobban bejárhatják. Összesen 14 szakasz szerepel a programban, plusz a prológ, az útvonal 70 százaléka új lesz az elmúlt kiíráshoz képest, a szelektívek többségének hossza megközelíti a 450 kilométert.
A 140 fős motorosok mezőnyében két magyarnak is szurkolharunk. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel 12. Dakarjának vág neki, az összetett mellett a Legend és az Original by Motul kategóriában is versenyzik, ez utóbbit 2020-ban megnyerte, tavaly pedig a második helyen zárta. A KTM 450 Rally Replica nyergében versenyző Gyenes 2011-ben és 2015-ben megnyerte a maraton kiírást. A másik magyar résztvevő a vajdasági Shagmeister Gábor.
A 115 autós között 12 női páros is szerepel, a rajtnál ott lesz Nasszer al-Atijjah, Sébastien Loeb, Stéphane Peterhansel, Giniel De Villers, Carlos Sainz, Mathias Ekström, Martin Prokop és Tim Coronel is.
Az 53 kamionos csapat a versenyzés mellett szervizfeladatokat is ellát. A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió egy Scaniával áll rajthoz, a csapat számára az idei az első Dakar Rali, és ők kimondottan a versenykategóriában hajtanak. A Darázsi Zsolt, Pierre Calmon, Palco Lubomir alkotta magyar-francia-szlovák trió egy MAN-nal vesz részt a viadalon, ők viszont csak akkor teljesítik a szelektíveket, ha csapatuknak szervizelésre van szüksége.
A versenyről mindennap az Eurosport ad összefoglalót.

Kövessen a Facebookon!