Hirdetés

Csíkszeredai árus: egyre kevesebbet költenek a férfiak virágra Valentin-napon

Bálint, Valentin napja a szerelmesek ünnepe. A szerelmesek szív alakú ajándékokkal, csokoládéval, virággal lepik meg egymást, minden piros és rózsaszín, de a virág- és ajándékboltok eladói szerint ma már egyre szűkebb az ajándékozásra szánt keret.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
Csíkszeredai árus: egyre kevesebbet költenek a férfiak virágra Valentin-napon
Fotó: László F. Csaba

A Valentin(e), azaz Bálint napján, vagyis február 14-én tartott ünnep a 20. század végétől világszerte „szerelmesünnepként” terjedt el. Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon és nálunk, Erdélyben e szentnek csak szórványosan alakult ki kultusza. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így nálunk is elhomályosult – tudtuk meg a világhálót böngészve.

A Bálint-napi ajándékozásról

A bejegyzés szerint a keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Ennek alapját a szentről elterjedt egyik történet adta. Eszerint, mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, Bálint a hite erejével a börtönőr vak leányának visszaadta a látását, illetve mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod”. Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata. A legenda szerint a püspök a szerelmeseket a keresztény szokások szerint megeskette, köztük a katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillagzat alatt születtek. A vallásos, az egyházi liturgiában gyökerező eredete ennek az ünnepnek Jézusnak mint égi vőlegénynek a megérkezése az égi esküvőre.

László F. Csaba
Ajándéktárgyak bő választéka várja a szerelmeseket

Vörös rózsa, plüssmackó

Több virágüzletben érdeklődtünk, hogy mik a tapasztalatok, milyen virágokkal lepik meg kedvesüket a férfiak. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy ebben az időszakban egyértelműen a vörös rózsa a legkelendőbb. Legtöbben egyszerűen egy szálat vásárolnak, már ritkaságnak számít, ha valaki csokorért érkezik, és a dobozos virágok is egyre kevésbé népszerűek. Egy virágbolti árus elmondta: úgy látja, ma már sokkal inkább élményt szeretnek ajándékozni, mintsem vágott virágot vagy „plüssgiccseket”.
– Ha összehasonlítjuk a tavalyi és tavalyelőtti évet, egyértelműen kijelenthető, hogy az emberek évről évre egyre kisebb összeget hajlandók virágra költeni Valentin-nap alkalmából. A férfiak, nem csupán nemtörődömségből, de úgy vannak vele, hogy elegendő egyetlen szál vörös rózsa is, nem esnek túlzásba – mondta el kérdésünkre egy csíkszeredai virágbolt-tulajdonos.
Az ajándékboltokban mindenféle Valentin-napi ajándéktárgy megtalálható: piros plüssállatok, szíves bögrék és teljes tányérkészletek, szappanrózsacsokrok, „I love you”-feliratú párnák, igen széles a választék. Az eladók kérdésünkre elmondták, hogy ebben az időszakban is sokkal több hölgy vásárlójuk van, mint férfi. A nők által vásárolt legnépszerűbb Valentin-napi ajándék a plüssállat, a párna és a bögre, de van olyan is, aki több száz lej értékben állít össze csomagot párjának. A férfiak legszívesebben szappanrózsát választanak, a legtöbben olyat, amely bögrében van elhelyezve, így maradandóbb is az ajándék, de viszonylag népszerű a közös póló nyomtatása is fényképpel vagy „Queen” és „King” – meg ehhez hasonló – felirattal. Bár vannak vásárlók, az ajándékbolt alkalmazottja azt is hozzátette: a korábbi években néhány nap alatt elkelt minden piros-szíves-rózsás ajándéktárgy, évről évre egyre kevesebben keresik ezeket, így most is tele vannak még a polcok piros és szívecskés tárgyakkal.

Vacsora és desszertcsomag

Ha valaki igazán különlegessé szeretné tenni a szerelem napját, megyeszerte több étterem és szálloda is készül Valentin-napi ünnepi vacsorával. A menü ára két személy részére átlagosan 200 és 360 lej között változik, ez mindenhol háromfogásos menüt tartalmaz, amely előételből, főételből és desszertből áll. Az éttermek általában pezsgőt, bort, borpárlatot is kínálnak, a wellnessrészleggel is rendelkező egységekben pedig több esetben annak használata is a csomag része.
Egy desszerteket készítő székelyudvarhelyi cég tulajdonosa úgy tájékoztatott, Valentin-nap alkalmából ki­mondottan két fő részére állítottak össze csomagot, amely 100 lejbe kerül. Tapasztalataik szerint a nők előre gondolkodtak, már egy héttel előre is rendeltek desszertet, míg a férfiaknak sokszor utolsó pillanatban jut eszükbe a szerelmesek napja. Emiatt plusztermékeket is készítenek, hogy senki ne maradjon ízletes desszertkülönlegességek nélkül.

Blansh – Boros Viktória/Fb
Egyre kevesebben választanak ajándéktárgyat

Romantika a múzeumban

„Minden madár társat választ” mottóval tartanak tematikus tárlatvezetést a szerelmesek napján a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban. Ennek vezérfonala a szerelem, udvarlás, párválasztás: nyomon követhetjük, hogyan szövődött hagyományosan a népi textíliákkal együtt nő és férfi közös sorsa, majd rövid betekintést nyerhetünk a lepkék romantikus szokásaiba is. Az érdeklődő párok délután öt órától egy múzeumi belépővel, ingyenes tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Megőrzött múlt és a Lepkelesben című állandó kiállítást. 
– A Bálint-nap ürügyén is szeretnénk minél több érdeklődőt a múzeumba vonzani: jó kikapcsolódási lehetőséget nyújtunk azoknak a pároknak is, akik amúgy nem szeretik ezt az ünnepet, de azok számára is, akik egy romantikus vacsorát megelőzően kulturális programmal indítanák az estét – fogalmazott Borsos Gyöngyi múzeumpedagógus. 
 

Tudósított: Bíró István, Boncina-Székely Szidónia, Kovács Andrea



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!