Hirdetés

Csíki művészettörténetek, ahogy a szakmabeliek látják

A Hargita Visual Artról, a Free Campről, megyei tárlatokról, a helyi művészet serkentését, népszerűsítését célzó több évtizedes tevékenységéről beszélgetett Túros Eszter művészettörténész szerda este Botár László képzőművésszel, művészetszervezővel Csíkszeredában, a négyszáz éves Mikó-vár protokolltermében.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csíki művészettörténetek, ahogy a szakmabeliek látják
Fotó: Gegő Imre, Csíki Székely Múzeum

A pódiumbeszélgetés a Csíki Székely Múzeum Várórák című ismeretterjesztő előadásainak újítása, a májustól induló Csíki művészettörténetek című beszélgetéssorozat bevezető rendezvénye volt. 

Gegő Imre, Csíki Székely Múzeum
A rendezvényen bemutatták Botár Lászlót. Így elhangzott, hogy a csíkszeredai művészeti élet egyik legfontosabb, legaktívabb szervezője évtizedek óta, jelenleg a Hargita Megyei Kulturális Központ alkalmazottja, a Megyeháza Galéria programjainak ötletgazdája. A művész a Harghita Visual Art nevű szerveződésnek fontos szereplője és a Studio 9 képzőművész-csoportosulás egyik alapító tagja volt. Az ő nevéhez kapcsolódik a Free Camp Nemzetközi Művésztelep, amely egy városi közegben működő, évről évre ismétlődő művésztalálkozó, nemzetközi meghívottakkal, amely sok hazai és külföldi szakmai kapcsolatot teremtett, ezek révén pedig különböző kisebb-nagyobb programok működtek és működnek jelenleg is. A tábor által a résztvevők több román és külföldi művésszel is értékes, hosszú távú kapcsolatot tudnak kiépíteni.

A Várórák programjába illeszkedő találkozáson a csíki művészet helyeit járták körül a zsögödi Nagy Imre Galériától a Free Campig, a Golden Gallerytől a jelenleg is formálódó alternatív próbálkozásokig. A szerda esti jó hangulatú beszélgetést fotó- és filmvetítés tette színesebbé.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!