Hirdetés

Bemutatták a szerhasználat káros hatásait

Tinédzsereknek tart dohányzás-, alkohol- és drogprevenciós előadás-sorozatot a Pontis Egészségügyi Szervezet, Megtanulni NEM-et mondani címmel. Az interaktív előadást és kiállítást Hargita megye legnagyobb iskoláiban mutatják be október 3–6. között.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 2 perc
Bemutatták a szerhasználat káros hatásait
Drogokról, függőségekről érthetően. Kendőzetlenül | Fotó: Fórika Dóra Fotó: Fórika Dóra

Interaktív előadásokat tartott a nemrég megalakult marosvásárhelyi székhelyű Pontis Egészségügyi Szervezet Hargita Megye Tanácsa, illetve a Gyer­gyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kezdeményezésére. A dohányzás-, alkohol- és drogprevenciós kiállítást és előadást Udvarhelyen a Tamási Áron Gimnáziumban, Gyergyószentmiklóson a Salamon Ernő Gimnáziumban mutatták be eddig. A csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban október 6-án lesznek.
– A kiállítás célja megtanítani a diákokat arra, hogy miért érdemes nemet mondani a különböző szerek használatára – tájékoztatott dr. Munzlinger Noémi rezidens orvos, a szervezet képviselője. Hangsúlyozta: nem csupán tiltással akarják elérni céljukat. Mint részletezte, szakemberekként mutatják meg és magyarázzák el, milyen következményekkel jár a rendszeres alkoholfogyasztás, dohányzás és kábítószer-használat vagy ezek akár egyszeri kipróbálása a testi és szellemi egészségre, illetve a társadalomra. Ezeket különféle szemléltetőeszközökkel mutatták be egy interaktív előadásban, óránként más-más osztályoknak.

Fórika Dóra
A szervezet tagjai rezidens orvosok, akik részletesen beszéltek az alkohol és a dohányzás okozta betegségekről. Többek közt olyan betegségek kialakulásáról beszéltek, mint a májcirrózis, perifériás idegek működési zavara, tüdőrák, tbc, érszűkület és vérrögök képződése, illetve elemezték a kábítószer-függőség testi, szellemi tüneteit és társadalmi hatását is.
A kiállítás Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ kezdeményezésére jött létre. Borboly Csaba megyeitanács-elnök egy korábbi közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy tudatosítani kell a gyermekekben, mit tehet velük a szer, milyen hatást gyakorol az életükre, tanulmányaikra, azok folytatására, munkahelykeresésre, kapcsolataikra. A magyar ajkú gyerekek számára hátrányt jelent, hogy a Hargita Megyei Kábítószer-ellenes Megelőző, Felmérő és Tanácsadó Központ tevékenysége és tájékoztató anyagaik csak román nyelven érhetők el. Az elöljáró szerint a változást itt kell kezdeni ahhoz, hogy a Hargita megyei gyerekek is kellő tudást kapjanak a tudatmódosító szerek, az alkoholfogyasztás és a dohányzás káros hatásairól.

Fórika Dóra
Kolcsár Béla, a művészeti központ elnöke elmondta, olyan rendezvényt akartak létrehozni, amellyel könnyebben el tudják juttatni üzeneteiket az ifjúsághoz. Ez úgy lehetett eredményes, ha fiatal szakemberek mondják el fiataloknak a káros szenvedély és függőség negatív következményeit. Ezért kérték fel a főként Hargita megyei születésű rezidens orvosokból álló Pontis Egészségügyi Szervezetet. Hozzáfűzte: bíznak abban, hogy célba ér az interaktív órák üzenete.
Az előadás-sorozatot az Országos Drogellenes Ügynökséggel együttműködve a Communitas Alapítvány támogatásával hozták létre.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!