Hirdetés

Jelentős áremelkedés várható jövőre a szeszes italoknál

2024 januárjától drasztikus áremelkedésre számíthatnak a szeszes italok kedvelői, mivel a jövedéki adó jelentős, mintegy 50%-os növekedése várható.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Jelentős áremelkedés várható jövőre a szeszes italoknál
Képünk illusztráció Fotó: freepik.com

Az economica.net által közölt és a maszol.ro által szemlézett információk szerint a változás eredményeként az olcsóbb italok ára akár 40%-kal is emelkedhet, míg a prémiumkategóriás termékek esetében körülbelül 20%-os drágulásra lehet számítani.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Az áremelkedés hátterében az áll, hogy az adótörvénykönyv egy 2015 óta nem alkalmazott rendelkezése újra életbe lép, amely szerint a jövedéki adó értéke az infláció arányában nő. Mivel az infláció jelentős volt az elmúlt években, a jövedéki adó növekedése is kiugró lesz, ami komoly terheket ró a szeszesital-gyártókra és -forgalmazókra.

Florin Rădulescu, a Spiritis Egyesület elnöke aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az áremelkedés a feketepiac terjedéséhez vezethet, és számos gyártót elbocsátásokra kényszeríthet. Az iparági szereplők szerint a jövedéki adó ilyen mértékű emelése súlyosan érintheti a piacot, mivel a fogyasztók elpártolhatnak a legális kereskedelmi forgalomtól az olcsóbb, illegális források felé.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!