Átfogó erdősítési kampány indul

Átfogó erdőtelepítési kampányt indított a környezetvédelmi minisztérium, országszerte összesen 57 ezer hektár új erdőt telepítenek – közölte pénteken az RMDSZ.

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 4 perc
Átfogó erdősítési kampány indul
Illusztráció Fotó: rmdsz.ro

A közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter – a Nicolae Ciucă miniszterelnök részvételével tartott kampányindító eseményen elhangzott – nyilatkozatából idézett.

– Nagyon fontos a mai nap a környezetvédelem szempontjából, hiszen elindítjuk Románia legátfogóbb erdőtelepítési kampányát, és újabb önkormányzatok kapnak támogatást hulladékudvarok megépítésére. Olyan beruházások ezek, amelyek közvetlenül érintik a lakosságot, élhetőbb, tisztább környezetet biztosítanak. Éppen ezért a helyreállítási alapból kiemelten támogatjuk az erdőket és a hulladékgazdálkodást – jelentette ki a tárcavezető.

Mint részletezték: 57 ezer hektár új erdőt telepítenek – a tulajdonosok évi 456 eurós támogatást kapnak.

A környezetvédelmi tárca a helyreállítási alapban (PNRR) 730 millió eurót különített el az erdőkre.

– A klímaváltozás elleni küzdelemben egyik legnagyobb fegyverünk az erdő, éppen ezért kiemelten kezeltem ezt a területet, és mandátumom alatt egyetlen négyzetméterrel sem csökkent az erdős területek nagysága, most pedig a helyreállítási alapból 57 ezer hektár új erdő létrehozására indítunk támogatási programot – hangsúlyozta a közlemény szerint Tánczos Barna.

Az erdőtelepítési kampányban legalább 0,5 hektár nagyságú erdők és 0,1 hektár nagyságú szélfogó, mezővédő erdősávok telepítésére lehet pályázni.

– Minden erdősítésre alkalmas terület tulajdonosa igényelheti a támogatást. Magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, közbirtokosságok, civil szervezetek egyaránt pályázhatnak erdőtelepítésre. Ez az első ilyen jellegű kezdeményezés Romániában, és bízom benne, hogy sokan élni fognak a lehetőséggel, hiszen nemcsak a telepítés költségeit térítjük meg, hanem további húsz évig támogatjuk az új erdők tulajdonosait. Évi 456 euró juttatást kapnak majd – emelte ki a környezetvédelmi tárcavezető.

Hasznos tudnivalók

Erdősítésre alkalmas terület lehet mezőgazdasági terület, szántóföld, legelő vagy ültetvény is, amelyet egy erre a célra készített erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján kell betelepíteni.  Az erdőtelepítési kampányt internetes applikáció segíti. A pályázatokat az impaduriripnrr.mmap.ro oldalon kell benyújtani. Azok a földtulajdonosok, akik új erdőt szeretnének telepíteni, egy felhasználói fiókot kell létrehozzanak, majd a térképen bejelöljék az erdősítésre szánt területet. Az erdőőrségek hagyják jóvá a telepítési terveket, ezek elbírálása után kezdődhet el az ültetés. 

Az erdősítésre nyújtott támogatás a terület adottságai és a telepített faj függvényében változik. Például alföldön tölgyültetvényre hektáronként 19 647 euró támogatást, hegyvidéken lucfenyő-, jegenyefenyő- és bükkültetvényekre 9658 euró támogatást nyújtanak. Erdősávok esetében például alföldi akácültetvényre hektáronként 10 522 euró, dombvidéki tölgyültetvényre 16 542 euró jár – áll a közleményben.

Újabb huszonkét hulladékudvar épül szelektív gyűjtéshez

A közlemény ugyanakkor arról is beszámol, hogy a kormánypalotában tartott eseményen egyúttal ünnepélyes keretek között írták alá újabb tizennyolc önkormányzattal a környezetvédelmi minisztérium által finanszírozott hulladékudvarok létrehozására szóló szerződéseket. Ezúttal huszonkét hulladékudvar létesül tizennyolc településen. Többek között Nagyiratoson, Szovátán, Dicsőszentmártonban, Kisbácsban is épülhet szelektív hulladékgyűjtő központ.

– Az önkormányzatok egyik legfőbb kihívása lesz a következő időszakban a hulladékkezelés. Ahhoz, hogy növelni tudjuk a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás mértékét, nagyon fontos, hogy a lakosságnak megfelelő infrastruktúrát biztosítsunk. Ehhez járulnak hozzá a hulladékudvarok, ahova önkéntesen viheti be a lakosság a hulladékot, amit később újrahasznosíthatnak majd – hangsúlyozta a tárcavezető a közlemény szerint.

Tánczos Barna kiemelte, több mint hatszáz hulladékgyűjtő udvar létrehozására pályáztak az önkormányzatok, a következő hetekben újabb szerződéseket írnak alá. A hulladékudvarokba önkéntes alapon viheti be a lakosság azt a szemetet, amelyet nem szállít el a szolgáltató, például bútorokat, használt gumiabroncsokat, építkezési hulladékot – áll a közleményben.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!