Hirdetés

Ahol nem közömbösek egymás sorsa iránt

Közösségi összefogással kerül idős, egyedülálló személyek, betegek és rászoruló nagycsaládok asztalára karácsonyi ajándékcsomag Gyer­gyó­alfaluban és a hozzá tartozó Borzonton. A karácsony előtti napokban nagy a sürgés-forgás a településen.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ahol nem közömbösek egymás sorsa iránt
A hangulatot magukkal viszik a szívükben Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A több hetet igénybe vevő előkészület után a tényleges munka szerda délelőtt kezdődött el: a művelődési központ konyháján száz kiló húsból, több ezer levél káposztából készült a karácsonyi ünnepi asztal egyik legfontosabb eledele, a töltött káposzta. Bár a gyergyóalfalvi közösségben nem új az adakozás fogalma – minden évben juttatnak azoknak, akik nehezebb körülmények között élnek –, négy évvel ezelőtt ez a karácsony előtti adakozó kedv nagyobb méreteket öltött. András Ildikó, a Caritas otthoni ápolás és szociális gondozás vezetője munkája során nap mint nap találkozott egyedülálló idősekkel, betegekkel, akik karácsony közeledtével nem tudtak az ünnepi készülődésre, sütés-főzésre összpontosítani és gondoskodó család sem volt a közelükben, aki meglephette volna őket egy tányér meleg étellel. Az ötlet adott volt: az idős, beteg emberek megérdemelnek szenteste egy hagyományos ünnepi vacsorát töltött káposztával, kaláccsal, szaloncukorral.
Bár a kezdeményezés András Ildikó nevéhez fűződik, ő mindig azt állítja: csak összehozza a jóindulatú, segítőkész embereket ilyenkor, karácsony előtt és az ő segítségükkel mindenkinek szebb lesz az ünnep: azoknak is, akik kapnak, de főként azoknak, akik szívből adni tudnak. Első évben 125, majd 200, tavaly pedig 325 meleg ételből álló csomagot készítettek és juttattak el idős embereknek – ehhez pedig jókora anyagi segítség, többórányi önkéntes munka és végtelen szeretet szükséges.
A konyhán szorgoskodók lelki feltöltődésnek nevezték ezt az alkalmat, ahová a „veteránok” mellett minden évben jönnek újak, hogy a közös munka, a jó beszélgetések élményét és az ünnep fényét is magukkal vigyék. 

Boncina-Székely Szidónia

– Segítenünk kell a szegény embereken, mert bármikor kerülhetünk hasonló helyzetbe. Egy-egy ilyen alkalom csak egy kis jóindulaton múlik, s ennyit kötelességünk megtenni közösségünkért – véli Balázs Ibolya, aki minden évben sok száz tölteléket készít el ezekben a napokban, s nem megy haza addig, amíg van munka.

Mellette dolgozik a háromgyermekes Dobai Zsuzsánna, aki csemetéinek is szeretne példát mutatni ezáltal.

– A kollegák készülődése, izgalma kíváncsivá tett, és úgy éreztem, meg kell tapasztalnom ezt a közösségi élményt. Nagyon jó a hangulat, és bár mindenki el van maradva otthon a tennivalókkal, azt hiszem, feltöltődve majd sokkal könnyebben és hamarabb fog menni a teendők elvégzése  – fogalmazott a gyergyóremetei Hompoth Terézia. 

Boncina-Székely Szidónia

Ugyancsak a gyulafehérvári Caritas munkatársaként kapott kedvet a töltöttkáposzta-készítés közösségi élményéhez Gál Gabriella is. 

– A karácsony igazi lényege itt mutatkozik meg… számunkra, akik családban élünk, a tennivalók és a terhek is megoszlanak, de azok, akiknek készülnek ezek a csomagok, magukban ünnepelnek. S miközben mi nekik szerzünk meglepetést, szavak nélkül is olyan meghitt hangulatba kerülünk, hogy azt mindig magammal viszem a szívemben – mondta el Gál Gabriella.


A hatalmas lábasokban egyre gyűlnek a töltelékek: száz kiló húsból dolgoznak idén az önkéntesek; a felajánlás jólelkű adományozóktól érkezett, akárcsak a kalács, a szaloncukor és a tartós élelmiszerekből álló csomagok.
Nyolcvan rászoruló nagycsaládnak viszünk idén tartós élelmiszerekből álló csomagot: hihetetlen dolog, hogy az áremelkedések és az egyre nehezebb gazdasági helyzet ellenére 150 lej értékben tudtunk vásárolni alapélelmiszereket és egy kis édességet egy-egy csomagba. Emellett 350 idős egyedülálló személy kap karácsonyi meglepetéscsomagot, ami azt bizonyítja, hogy ezen a településen odafigyelnek azokra, akiknek kevesebb jut – fogalmazott András Ildikó. Mellette munkatársai, a helyi cserkészcsapat néhány tagja, a Szent Imre Vincéscsoport, számtalan vállalkozó, névtelen adakozó és önkéntes segítő adománya, munkája által valódi ünnep lesz a karácsony idén is. 

Kövessen a Facebookon!