Hirdetés

A zene kell!

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 4 perc

Szeretem a zenét. Talán elég általános dolgot fejeztem ki ezzel, az emberek többsége is hasonlóképp vélekedik a muzsikáról.

Hirdetés


Énekelni is szeretek. Ezt már talán kevesebben mondják el magukról. Magamnak szoktam, esetleg közeli barátok társaságában, mások vagy önmagam szórakoztatására. Egy barátom néha Tücsöknek becéz, mert sokat ciripelek, de nem bánja. A szobámban, amikor csak lehet, szól valami, én meg nagyon gyakran dúdolni kezdek, ha éppen dallamtapadásom van. És gyakran van. Zuhanyzás, készülődés, vezetés közben, reggel, délben, este, igazából bármikor dalra tudok fakadni. Gyakorlatilag a fejemben mindig zene szól. Újabban szupermarketek polcsorai között is dúdolni kezdek, ha épp olyan kedvem van, s magam is csak akkor veszem észre, amikor néhányan furcsán néznek rám. 
Hangszeren is játszom, bár inkább csak szobazenésznek mondanám magam, néha egy-egy tábortüzes estén eljátszok néhány dalt, amit fejből tudok. És rendszeresen járok kedvenc zenekaraim koncertjére, hisz az élő zenéért különösen rajongok. Ott dübörög a fülemben a megszólaltatott hangszer hangja, és nincs semmilyen mesterséges hangjavítás, torzítás. Szóval, ilyen a kapcsolat köztem és a muzsika között. Hasonló lehet másoknál is. 
Azt biztosra kijelenthetem, hogy a zene szerves része az életünknek. A zene kell! Dallamok és ritmusok ölelik át és segítik a mindennapjainkat. A hangsúly a segítségen van. Számomra egy pörgős rock- vagy egy ritmusos vidám dal szükséges ahhoz, hogy jól induljon a napom. Az autókázás is jobban telik, ha énekelek, bár kezdő vezetőként csínján bánok a hangokkal: tudjuk, parkolni, tolatni csak csendben. A zene ad löketet, megadja a hangulatot, lendületbe hoz. Megkönnyíti a mindennapokat. Főként a beszürkült, ködös időkben van szükségünk ilyesfajta lendületre, hiszen az őszi fáradtság és depresszió ilyenkor üti fel a fejét. 
A novemberi köd hoz némi nehézséget mindennapjaink hangulatába. De ha ritmusban próbálunk élni, talán el is kerülhetjük a problémát. Ha eddig nem tettük, építsünk be a reggeli rutinunkba egy rövid lejátszási listát, s ha tehetjük, indítsuk a napunkat egy pörgős dallal a kávé vagy tea mellé, és figyeljünk arra, hogy ne szürküljünk be. Nekem segít. 
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!