Hirdetés

A székelység kollektív emlékezete

Negyedik alkalommal szervezi meg Gyergyóremetén az Erdélyi Történésztábort a Gyergyói Szemle Egyesület az Erdélyi Történész Fórum tagjaival együttműködve augusztus 31. és szeptember 3. között, amelyen neves erdélyi és magyarországi történészek, művészettörténészek, régészek gyűlnek össze.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
A székelység kollektív emlékezete
Negyedik alkalommal szervezik meg Gyergyóremetén az Erdélyi Történésztábort Fotó: Gyergyói Szemle Egyesület

Csütörtökön kezdődött a negyedik Erdélyi Történésztábor Gyergyóremetén, a Csutakfalvi Közösségi Házban. Nagy József gyergyóremetei történész, az esemény szervezője, a Gyergyói Szemle Egyesület elnöke és az Erdélyi Történész Fórum moderátora elmondta: a találkozó célja nem csupán az, hogy a történésztársadalom szakmai szempontból fejlődjön, találkozzon, kialakítsa az együttműködés lehetőségeit, hanem fontos az ismerkedés, találkozás lehetősége is. Úgy véli, hogy

egyre nehezebb ezt a sok embert összehozni, hiszen nagyon szétfejlődött a történésztársadalom, egyre többen tanulnak külföldön,

és ez már nemcsak Magyarországot, de egész Nyugat-Európát jelenti, ahová nem csupán doktori iskolába, hanem alap- és mesterképzésre mennek.

– Gyergyóremetén négy napon át az erdélyi történésztársadalom legnagyobb éves találkozója zajlik.

Az alapprobléma az, hogy Székelyföldön nincs történészműhely, nem zajlik történelmi kutatómunka intézményi keretek között, kivéve bizonyos mértékig a székelyföldi múzeumokban, ami összefoghatná a történésztársadalmat.

A székelyföldi történészek közül sokan az országon belül máshol, Magyarországon vagy Nyugat-Európában tanulnak, dolgoznak, ezért munkáikat, munkásságukat alig ismerik itthon – részletezte Nagy József.

A tábor ideje alatt mindennap reggeltől estig előadások, kéziratviták, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók lesznek, osztotta meg a részleteket a szervező. Az ötvenkét meghívott történész többsége erdélyi, székelyföldi, de szép számban érkeznek külföldről is. Csütörtökön, pénteken és vasárnap Gyergyóremetén, a Csutakfalvi Közösségi Házban és annak udvarán zajlik az esemény, szombaton pedig egy piknikezős nap várja az érdeklődőket a Kicsi-bükkben, ami egy elhagyatott szórványtelep, mely szintén Gyergyóremetéhez tartozik. A történész kiemelte: minden érdeklődőt szívesen várnak a tudományos történetírás eredményeinek népszerűsítése érdekében és azért, hogy a tudományos elit ne csak egymással kommunikáljon, hanem a széles társadalomhoz is eljussanak a rangos székely történészek tudományos eredményei. Hozzátette:

ha valaki meg akarja érteni, hogy az elmúlt évszázadokban a székelyföldi vagy az erdélyi társadalom milyen problémákkal küzdött, milyen fejlődési ívet, pályát írt le az európai történelem színpadán, akár ezt nemzetközi kontextusba helyezve, annak ajánlják, hogy látogassa meg az Erdélyi Történésztábort.

Nagy József ugyanakkor elmondta: a különböző témákat történelmi korszakok szerint osztották blokkokra, így a középkor, az újkor, a jelenkor mind megjelenik majd, de a legtöbb téma a huszadik századdal lesz kapcsolatos. Ezenfelül a tábor programpontjait kutatási témák alapján is megkülönböztetik, lesznek egyháztörténeti, hadtörténeti, társadalomtörténeti és művészettörténeti, emlékezettörténeti részek. A meghívottak számot adnak az elmúlt időszak kutatási eredményeiről és az új kutatási, valamint együttműködési lehetőségekről.

– Nagyon változatos témakörök lesznek,

az egyik kiemelten érdekes téma az emlékezettörténethez köthető, ahol arról fogunk vitázni, hogy a székelységnek milyen a kollektív emlékezete, ugyanis ez egy jelenbe nyúló problémakör

– tette hozzá Nagy József.

A rendezvény a Gyergyói Szemle Egyesület, az Erdélyi Történész Fórum, a budapesti TK Kisebbségkutató Intézet, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, illetve Bárdi Nándor, Gidó Attila, Sárándi Tamás, Nagy József szervezésében valósul meg. Az anyagi támogatásban nagy szerepet vállalt a Bethlen Gábor Alap, a helyszínt pedig Gyergyóremete Község Önkormányzata biztosítja. A részletes program elérhető az esemény honlapján.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!