Hirdetés

Értékőrző közösségi ünnep Gyergyóremetén

Egy falu, egy család mottóval, 23. alkalommal szerveztek közösségi programokban gazdag falunapokat Gyergyóremetén július 12–14. között. A péntek este, a citeratábor gálaestjével kezdődő ünnepségsorozat szombaton előadásokkal, koncertekkel, élménykajakozással folytatódott, majd vasárnap dísztanácsüléssel és a térség fúvószenekarainak találkozójával tették teljessé a hétvégét.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Értékőrző közösségi ünnep Gyergyóremetén
Nagy múltú közösségi ünnep Remetén. Mindenki részese volt Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Július második hétvégéje a találkozásokról, a testvértelepülési kapcsolatok ápolásáról, a közös ünneplésről és a település kiemelkedő személyiségeinek díjazásáról szól Gyergyóremetén. Vasárnap az ünnepi szentmise után a fúvószenekarok felvonulásával kezdődött az aznapi programsorozat a nagypályán: az Újfaluból, Tekerőpatakról, Csíkszentdomokosról, Parajdról, Csíkkozmásról, Farkaslakáról, Csíkszeredából és Vaslábról érkező csapatok előadásában elhangzott a magyar és a székely himnusz, majd elkezdődött dísztanácsülés.

Értékőrző közösségi ünnep Gyergyóremetén


– Idei mottónk – Egy falu, egy család – üzenete talán idealisztikusnak hangzik, de ha jobban belegondolunk, sok mindenki és sok minden belefér egy családba: közös út, közös munka, megbecsülés, szeretet és elfogadás. Mert tudjuk, hogy gyorsan menni egyedül lehet igazán, de eredményeket csak közösen tudunk elérni

– hangsúlyozta bevezetőjében Laczkó-Albert Elemér polgármester, majd Pedagógus-díjjal köszönte meg az idén nyugdíjba vonuló Mincsor Erzsébet munkáját.


Idén is díjazták a legtisztább, legrendezettebb háztartásokat: a Tiszta udvar – Rendes ház kitüntetést ezúttal a kilencvenéves László Berta, valamint Portik Szabolcs gazdálkodó és családja kapta. Mint ahogy a korábbi években is, a díjhoz egyéves beltelek- és épületadó-mentesség jár a kitüntetésben részesült családoknak. 
A Pro Remete díjat a Gyergyóremetéről elszármazott Nagy Mária énekesnőnek adta át a település vezetője, hangsúlyozva, hogy a rendkívüli utat megtett, tehetségét ápoló ember minden körülmények között remetei maradt és hírét vitte szülőföldjének. 
A település díszpolgári címét 2024-ben a Csüllög Edina – Vadas László magyarországi házaspárnak adták át, akik az elmúlt években egy népzenei és népi hangszeres mozgalmat hívtak életre a településen, közösséget kovácsolva a zene által, értéket, önbizalmat és tudást adva át kicsiknek-nagyoknak. 
A falunapok keretében szervezett fúvóstalálkozón a helyi zenekar fennállásának kilencvenedik évfordulóját is ünnepelték, amely 1934-ben, Portik Zs. Ferenc kezdeményezésére alakult. A településen 2012 óta ifjúsági fúvószenekar is működik, hozzájárulva a kulturális élet sokszínűségéhez. 

Értékőrző közösségi ünnep Gyergyóremetén



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!