Hirdetés

A szánk járván(y)

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc

A valódi csendes világjárványok: csökkenő termékenység, nem lebomló kemikáliák, tömeges elhízás, pszichológiai zavarok, képernyőfüggés, mérgező élelmiszerek. Csak azért nem ezeken gondolkodsz, mert nem erről számol be a média a nap 24 órájában.
A felsoroltakat szemléltette néhány napja egy fo­tó­kol­lázs. Elgondolkodtatott. Egyrészt azért, mert ismét a médiát hibáztatják, holott az igényes lapokban, tévében, rádióban rovatok, műsorok tömkelege biztosít teret az egészségügyi témáknak. Számtalan alkalommal orvosokat lehet kérdezni a műsor idején akár a csökkenő termékenységről is. Különben is, sokadjára írom, de még mindig úgy vélem, a média olyan, mint a bicska: ha csavarhúzóként, fehérfegyverként használjuk, hirtelen káros lehet, de ha tudatosak vagyunk, és csak arra használjuk, hogy felaprítsunk egy-két harapnivalót, akkor rendkívül hasznos. Ezenfelül, a közösségi médiát is lehet tudatosan, jól és a jóra használni. Szóval csak csínján a hangzatos kijelentésekkel. S másrészt azért is eltűnődtem a kollázson, mert a felsorolt „világjárványok” okai mögé is lehetne nézni. 


Hirdetés


Nem kell szakinak lenni ahhoz, hogy legalább sejtsünk néhány dolgot. Ha a józan paraszti eszünket használjuk, tudhatjuk, hogy a csökkenő termékenység egyik oka lehet a túlzott alkoholfogyasztás és a cigarettázás. S ezek mik, ha nem függőségek? Ezt a „világjárványt” mi magunk szedjük össze. A nem lebomló kemikáliákból is mi magunk hordunk össze néhányat, például akkor, amikor restségből úgy döntünk, hogy az egyszer használatos tányérokat, evőeszközöket részesítjük előnyben. A tömeges elhízás. Méghogy erről nem számol be a média? Szinte naponta. S akinek szeme van, az nemcsak máson, hanem saját magán is látja a néhány pluszkilót. Pszichológiai zavarok. Úton-útfélen. De mi okozza? Többek között a folytonos megfelelési kényszer, az állandó pénzhajsza, az online jelenlét, túlterheltség, a világot formáló, életeket átalakító szavak – sajnálom, bocsáss meg, köszönöm, szeretlek – hiánya. Képernyőfüggés. Valóban JÁRvány, mert sokan görgetnek nemcsak a JÁRdán JÁRván. Beszámol-e a média róla? A képernyőfüggőket kell kérdezni. Mérgező élelmiszerek. Akad belőlük bőven, főként azoknál, akiknél még most, a tél elején is 2-3 zsáknyi alma csüng a fán, de ők vettek bioalmát a bevásárlóközpontban. 
Van oltóanyag a járványaink ellen: a szabad akaratunk és a józan eszünk! Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!