Hirdetés

A szakiskolánál számíthat az átlag

Nem könnyű eligazodni a középiskolai felvételi útvesztőjében – panaszkodnak szülők, osztályfőnökök, nem is beszélve a diákokról. Idén mintha még az eddiginél is bonyolultabb lenne az eljárás: vannak változások tavalyhoz képest, például oktatási típustól függően másképp számolják ki a felvételi jegyet, amely meghatározza, hogy hová jut be a nyolcadik osztályt befejező fiatal.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
A szakiskolánál számíthat az átlag
Közelgő képességpróbák. Nyakunkon a felvételi Fotó: Asztalos Ágnes

Míg a középiskolába felvételizők több tanintézet több osztályának kódszámát is beírhatják a beiratkozási lapra, aki szakiskolában szeretne továbbtanulni, csak egy iskolába jelentkezhet, azon belül viszont bejelölheti mindegyik szakot, ami van, természetesen abban a sorrendben, ahogy szeretné.

A másik különbséget, amely bonyolítja a dolgot, a felvételi jegy kiszámítása jelenti. A gimnáziumba, szakközépiskolába jelentkezőknél a felvételi jegyet ettől az évtől az országos értékelő vizsgán kapott jegyekből kiszámított általános adja, míg az előző években az 5–8. osztály tanulmányi átlagát is beleszámolták. A 5–8. osztály átlaga számít viszont a hagyományos szakiskolai osztályokba való felvételin, de csak akkor, ha túljelentkezés lesz egy adott szakra. Ebben az esetben egyrészt kiszámítják a felvételi jegyet, akárcsak a korábbi években (80 százalék a képességfelmérő átlaga és 20 százalék az általános iskolai tanulmányi átlag), és ez a szám képezi a végleges jegy 70 százalékát, míg 30 százalékban az iskola által megszervezett vizsgán kapott jegy számít. Ennek alapján rangsorolják az adott szakra jelentkezőket. A próbát rendszerint egyetlen tantárgyból szervezik, például matematikából mérnek fel alapkészségeket. Ott, ahol a jelentkezők száma nem haladja meg a meghirdetett helyek számát, a felvételi jegyet a képességfelmérő általánosa adja, akárcsak a gimnáziumi, szakközépiskolai felvételinél.

A duális szakiskolai osztályokba megint másképp zajlik a felvételi! Az ilyen szakra jelentkezők esetében sem számít a tanulmányi átlag, csupán a képességfelmérőből számított általános. Ha azonban felvételi szervezése mellett dönt az adott tanintézet, a képességfelmérő átlaga 70 százalékban, a „belső vizsgán” kapott jegy pedig 30 százalékban számít a felvételi jegy meghatározásánál. Mindezt megerősítette Kedves Mónika szakoktatásért felelős tanfelügyelő is. Arról, hogy hogyan kalkulálják a felvételi jegyet a szakiskolai és duális osztályokba való felvételin, a tanév közben döntött az oktatásügyi minisztérium, anélkül, hogy előre közölték volna a várható módosításokat.

A középiskolába igyekvők számára sem olyan egyszerű a felvételi. Először is vannak az úgynevezett vokacionális, azaz hivatási vagy tagozatos osztályok, mint például a művészeti, sport-, teológiaosztályok, az ezekbe való bejutáshoz külön alkalmassági vizsgát kell tenni, viszont akiknek ez sikerül, akkor ők már nem vesznek részt júliusban az országos számítógépes elosztáson. Az alkalmassági vizsgákra május 15–16-án kell beiratkozni, a beiratkozási lapot az az iskola adja, ahol nyolcadikos a diák. A vizsgákat május 17–19. között szervezik meg a hivatási osztályokat indító tanintézetek, eredményeket május 22-én közölnek. Az alkalmassági vizsgák tartalmáról a kiválasztott iskolánál kell érdeklődni.

A többiek, akik gimnáziumba vagy szakközépiskolába szeretnének bejutni, szüleik vagy gyámjuk kíséretében, iskolájukban töltik ki a beiratkozási lapot. A Hivatalos Közlönyben is megjelent eljárásrend szerint ezt július 6–7-én, illetve 10–14. között tehetik meg, ezalatt ellenőrzik a számítógépes rendszerbe bevitt adatokat. Július 19-én hozzák majd nyilvánosságra a számítógépes elosztás eredményét, majd július 20–25. között kell beiratkozni oda, amit „dobott a gép”, azaz ahová bejutott a felvételiző fiatal. A fennmaradó helyeket az iskoláknak július 25-én kell közölniük, ezeket bárki megpályázhatja (az is, aki szakiskolába felvételizett, de a kiválasztott osztályba nem jutott be). Kedves Mónika is kiemelte, hogy a második elosztás már nem a központi digitális rendszerben történik, hanem a megyei tanfelügyelőség felvételi bizottsága végzi el, a megmaradt helyekre a képességfelmérő általánosa alapján lehet bekerülni.

A szakiskolát választóknak július 3–7. között kell kitölteniük iskolájukban a beiratkozási lapot, és azt elvinni a kiválasztott tanintézetbe. Ha felvételit szerveznek egy adott szakra, azt július 10–11-én kell lebonyolítani, utána eredményt hirdetnek, és azokat, akik nem jutottak be, újra elosztják iskolán belül, végleges eredményeket július 14-én közölnek.

A beiratkozás második időszaka július 25. – augusztus 7. között lesz. A tanfelügyelőségek minden évben kiadnak egy részletes tájékoztató füzetet a felvételiről, viszont ennek megjelenése csak a hónap végére várható megyénkben (is), miután megérkezett a minisztériumi jóváhagyás a beiskolázási tervre – tudtuk meg Kedves Mónika tanfelügyelőtől.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!