Hirdetés

Legtöbben a fodrászra voltak kíváncsiak a székelyudvarhelyi nyolcadikosok közül

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a székelyudvarhelyi Móra Ferenc Általános Iskolában a nyolcadikosok és a számukra érdekes szakmák képviselői közti találkozót. A cél a diákok látókörének tágítása, a hiteles szakmaismertetés és az, hogy minél több életpályamodellt láthassanak, a lehető legjobb pályaválasztási döntés érdekében. Amit nem feltétlenül most kell meghozni, lehet akár később is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Legtöbben a fodrászra voltak kíváncsiak a székelyudvarhelyi nyolcadikosok közül
Szoktak rivalizálni egymás között a színészek? Varga Mártától ezt is megkérdezték Fotó: Asztalos Ágnes

A nagy lakótelepi iskolában három nyolcadik osztály van, több mint 70 diákkal. Számukra is megszervezték idén a pályabörzét, amelyre 22 szakma, illetve szakterület képviselőjét hívták el. A lista a diákok preferenciája alapján áll össze, idén

a legtöbb szavazatot a fodrász kapta, de cukrászt, nyomozót, informatikust, orvost és állatorvost, szakácsot, tetoválót, gyógyszerészt, lakberendezőt, ügyvédet, pszichológust, építőmérnököt, vállalkozót, autószerelőt, edzőt, tűzoltót és színészt is meghívott a szervezőcsapat,

illetve egy-egy elismert szakembert a turizmus, kereskedelem, marketing és menedzsment szakterületről is – sorolta Dimén-Varga Tünde iskolapszichológus, programvezető.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Asztalos Ágnes
Nemcsak nőknek való a pszichológusszakma. Miklós Csongor a munkájáról beszél

Minden évben figyelnek arra, hogy ha lehet, a meghívottak az iskola egykori diákjai vagy épp a jelenlegi szülők köréből kerüljenek ki. Idén például hat korábbi „mórás” vállalta el a felkérést. Három óra alatt zajlott le a találkozó, óránként, egymást váltva érkeztek a vendégek, akik általában 10-12 diákkal ültek le beszélgetni külön termekben. A fő cél a szakmaismeret bővítése.

Bár nyolcadikban még nem feltétlenül szakmát választanak a tanulók, inkább iskolát, fontos, hogy minél több szakmát megismerjenek, mert ha előbb nem, majd a középiskola vége felé dönteniük kell.

Azt szeretnénk, hogy ne csak néhány foglalkozás legyen a fejükben, ami alapján majd választanak, illetve egyes szakmák jellemzőiben is jobban el tudjanak mélyülni. Mivel egy-egy órát beszélgetnek a szakemberekkel, így esélyük van az adott szakmáról sok mindent megtudni. Vendégeinket mindig megkérjük, hogy meséljék el a saját pályaválasztási történetüket, beszéljenek kudarcaikról, sikereikről, magáról a tanulási folyamatról, szakmájuk pozitívumairól, de árnyoldalairól is, és minél több személyes vonatkozást osszanak meg a fiatalokkal, akik természetesen kérdezhetnek is – magyarázta Dimén-Varga Tünde.

Minden diák két, általa választott és egy, számára érdektelen szakma bemutatásán vesz részt.

–  Azért van ez így, hogy táguljon a kör, hogy ne következzen be a korai zárás, az, hogy ismer három lehetőséget, és azok közül kelljen választania. Ebben a korban én nagyon fontosnak tartom, hogy minél több irányba kapjanak kitekintést – fogalmazott az iskolapszichológus.

Ha egy adott szakmához nemi sztereotípiák kapcsolódnak, akkor azt is próbálják leépíteni. Például férfi pszichológust, női rendőrt hívtak meg az idén. 

Dimén-Varga Tünde közel tíz év tapasztalatai után úgy látja, hogy az informatika stabilan érdekli a nyolcadikosokat, az utóbbi években pedig egyre inkább előtérbe került a vállalkozói létforma, a menedzsment és marketing, efelé irányult a kíváncsiság. Ugyanakkor a médiából, interneten is láthatják, hogy felívelőben vannak az olyan szakmák, mint a szakácsé, cukrászé, és őket is egyre inkább foglalkoztatják ezek.

– Elég kiegyensúlyozottnak látom az érdeklődési kört. Vannak olyan szakmák, amelyek nem igényelnek felsőfokú végzettséget, és vannak, amelyek igen. Azt is láthatják a diákok, hogy több olyan szakma van, amely középiskolai szinten még nem feltétlenül igényel szakirányú végzettséget, bárhol megszerzett érettségi után is el lehet indulni. Ugyanakkor a beszélgetések által az adott szakmához vezető útról is fogalmat alkothatnak, a pályákról, arról, hogy milyen képességeket, készségeket igényel egy adott munka – részletezte a programvezető. És az is kiderülhet, hogy valaki elindul egy irányba és később találja és tanulja meg a számára legmegfelelőbb szakmát – tette hozzá Dimén-Varga Tünde.

Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!