Románnyelv-versenyt szerveztek magyar tanulóknak

A Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! elnevezésű verseny folytatásaként rendezték meg kedden a Non recuso laborem! elnevezésű románnyelv-versenyt a Márton Áron Főgimnáziumban. A közel húszéves múltú vetélkedőt magyar anyanyelvű tanulóknak szervezték meg.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Románnyelv-versenyt szerveztek magyar tanulóknak
Tantárgyverseny. Nem tévéztek, hangfelvételt hallgattak meg a diákok Fotó: László F. Csaba

Magyar anyanyelvű tanulóknak szerveztek románnyelv-versenyt a Márton Áron Főgimnáziumban. Maria Sturzu, a Non recuso laborem! című románnyelv-verseny kezdeményezője és a Márton Áron Főgimnázium román szakos tanára közölte, hogy ez a megmérettetés a Carte frumoasă, cinste cui te-a scris! elnevezésű verseny folytatása, amelyet tizennyolc éven át minden tavasszal megrendeztek a világjárványig – 2019-ben tartották meg az utolsó versenyt –, és Brassó, Kovászna, Maros, illetve Bákó megyei diákok is jelentkezhettek rá.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

László F. Csaba

Idén csak Hargita megyei diákok vettek részt, többnyire csíkszeredai iskolákból, mintegy hatvanan. A jövőben szomszédos megyék iskoláinak tanulói is jelentkezhetnek, és Maria Sturzu elmondása szerint egyelőre csak középiskolai osztályoknak szervezik meg. Hagyományosan április 23-án rendezik meg a versenyt, a könyv és a szerzői jog világnapján.

Lehetőség a tanulóknak
A verseny megnyitóját a Márton Áron Főgimnázium dísztermében tartották meg, ahol jelen volt Petres Sándor, Hargita megye prefektusa, Costin Hîrlav főtanfelügyelő-helyettes, Zsombori Gabriella, a Márton Áron Főgimnázium igazgatója, György Géza-Árpád, az iskola aligazgatója, az iskola román szakos tanárai és a versenyen részt vevő diákok.
Mint Maria Sturzu elmondta,

a verseny nevének Márton Áron püspök jelmondatát, a „Non recuso laborem!” latin nyelvű mondatot választották, mert azzal a hozzáállással rendezik meg a versenyt, amelyre a latin szavak utalnak: „nem futamodom meg a munkától”. 

László F. Csaba

Petres Sándor prefektus örömét fejezte ki a verseny újraélesztésével kapcsolatban, mert úgy véli, hogy ez lehetőséget ad a tanulóknak arra, hogy felkészüljenek a jövőbeli román nyelvű vizsgákra, és arra is, hogy a vizsgák után is bátran használják a román nyelvet a hétköznapokban. Ugyanakkor Costin Hîrlav főtanfelügyelő-helyettes szerint a verseny fontos szerepet játszhat abban, hogy a magyar tanulók jobb eredményeket érjenek el a román érettségi vizsgán.

Az idegennyelv-vizsgák példáját is követik
A diákok írásbeli feladatokat kaptak, és újdonság, hogy a versenyen a tanulók hallás utáni szövegértését is próbára tették. Maria Sturzu szerint nem elterjedt gyakorlat a románversenyeken, hogy a tanulók hallás utáni szövegértését is teszteljék, pedig az idegennyelv-vizsgáknak kötelező eleme ez a próba. A romántanárnő úgy véli, fontosak az utóbbi négy-öt évben történt előrelépések a román nyelv magyar tannyelvű iskolákban való oktatásával kapcsolatban. 2021 óta ugyanis a középiskolás osztályokban is alkalmazzák az új tantervet, amely lehetővé teszi a román nyelv sajátos oktatását a magyar tannyelvű osztályokban. Idén végeznek azok a tanulók, akik még a régi tanterv szerint tanulták a román nyelvet, ezért a Non recuso laborem! versenyre csak kilencedikes, tizedikes és tizenegyedikes tanulók jelentkezhettek, akik már az új tanterv szerint tanultak. 

László F. Csaba
A romántanárnő úgy véli, hogy hatékony az új tanterv, viszont a hétköznapi román nyelvű kommunikáció hiánya nagy szerepet játszik abban, hogy a Hargita megyei magyar tanulók átlaga gyengén teljesít a román képességvizsgákon.

– Ahhoz, hogy egy gyermek megtanuljon egy idegen nyelvet, sajnos nem elég három-négy tanóra az iskolában

– hangsúlyozta a tanárnő.

A háromórás írásbeli teszt után a pedagógusok kijavították a megoldásokat, és délután négy órakor tartották meg a díjátadó ünnepséget, amelyen a legügyesebb tanulók könyvjutalmat kaptak.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!