Hirdetés

A sízés mindenkié

Délelőtt tíz és délután négy óra között zajlik Csíksomlyón, a Kissomlyó sípályán a IV. Hó Világnapja Csíkszereda esemény, melynek elsődleges célja a hó, a tél ünneplése és az, hogy a gyermekeknek örömteli pillanatokat okozzanak.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
A sízés mindenkié
Negyedik alkalommal szervezték meg a Hó Világnapját Csíkszeredában Fotó: Kovács Andrea

Negyedik alkalommal szervezte meg a KidsSport, a Kissomlyó Ski és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala a Hó Világnapja rendezvényt vasárnap. Bár reggel még hideg és zord idő fogadta a hóünnepre érkezőket a Kissomlyó sípályán, délre már gyermekzsivajtól és zenétől volt hangos a helyszín. 

A World Snow Day, azaz a Hó Világnapja a havas sportok népszerűsítése céljából kitalált szabadidős programnap, melyet a világ több országában is megünnepelnek, és amihez 2021 óta Csíkszereda is minden évben csatlakozik. Kérdésünkre Bakcsy Tünde szervező a helyszínen elmondta, hogy

a KidsSport csapata már az első hóvilágnapi rendezvényükkel felhelyezte a Nemzetközi Síszövetség (FIS) térképére Csíkszeredát, hiszen egyből elnyerték a szövetség legnagyobb díját, a Legjobb Hó Világnapja címet.

A nívós elismerés mellé pénznyeremény is járt, abból az összegből duplázták meg a KidsSport által létrehozott műanyag sípálya hosszát.

Kovács Andrea

A szervezőcsapat minden évben igyekszik a nemzetközi esemény koncepciójának megfelelően változatos, hóval kapcsolatos programot biztosítani a résztvevőknek, mint sí-, snowboard- és szánkózási lehetőség. Így amellett, hogy idén is háromszáz, 4 és 14 év közötti gyermek számára biztosítottak két-három órás, ingyenes felvonóbérletet, valamint sí- és snowboardoktatást a Kissomlyó sípályán, a felnőtt kísérők a Csíki Hegyimentőkkel közösen kipróbálhatták a túrasízést a nyeregben. Miklós Edit szervező hozzáfűzte: a sízés mindenkié, így nagy öröm számukra, hogy a Nurture in Nature alapítvány idén is elhozta a speciális, mozgáskorlátozottaknak kifejlesztett síszékeket a Hó Világnapjára, így a mozgásukban korlátozott gyermekek is megtapasztalhatják a sízés élményét, örömét, a sípálya hangulatát. Kifejtette: a lehetőségre igenis van kereslet, minden évben érkeznek mozgáskorlátozott gyermekek is, hogy kipróbálhassák a sízést.

– Ki kell emelnem, mennyire hálásak vagyunk a városházának és további partnereinknek a támogatásért, illetve a sípálya üzemeltetőinek, a Kissomlyó Ski csapatának, hogy minden évben milyen sokat dolgoznak azért, hogy meg tudjuk szervezni a Hó Világnapját. Áldozatos munkájuk nélkül idén sem tudtuk volna megvalósítani a célkitűzésünket, hogy a gyermekeknek örömteli pillanatokat tudjunk okozni – nyomatékosította Miklós Edit.

Kovács Andrea

Az előző évekhez hasonlóan idén is telt ház volt, nagyon gyorsan beteltek a helyek, a háromszáz regisztrált gyermek mellett szülők és kísérők is kilátogatnak az eseményre, így általában nagyjából hatszázan gyűlnek össze a hóünnepre. Miklós Edittől megtudtuk: a nap során tizenöt oktató és további közel tíz szervező várta a téli sportok szerelmeseit.

A mindenki számára elérhető meleg tea, zsíros kenyér és fánk mellett az előzetesen regisztrált gyermekek ajándékcsomagot is kaptak.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!