Hirdetés

A képek utazó nagykövetek

Megnyitották a Páll Lajos festőművész alkotásaiból válogatott tárlatot csütörtök délután a Csíki Székely Múzeumban. A kiállítás február 12-ig látogatható.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
A képek utazó nagykövetek
Sok érdeklődő a Páll Lajos-kiállításon Fotó: László F. Csaba

Zsúfolásig telt a Csíki Székely Múzeum bástyaterme a csütörtök délutáni kiállításmegnyitóra. A résztvevőket elsőként Karda-Markaly Aranka, a múzeum igazgatója köszöntötte. Mint mondta, a 2023-as év más lesz a múzeumban, mint az eddigiek, egyrészt azért, mert megújították az intézmény kiállítótermeit, másrészt egy új korszak előtt állnak, ami az idei eseményeiket illeti.

– Hogy miként utalhat Páll Lajos festészeti kiállítása mégiscsak erre az évre, a Csíki Székely Múzeum tárlataira és rendezvényeire? Festészetében, költészetében egyaránt nagyon sok téma érdekelte, ha olvassuk a verseit, ez teljesen egyértelművé válik. A környezet, a táj, a falusi élet, a mindennapok, a korondi mindennapok és mesterségek, a család, a történelem, ez mind-mind visszaköszön a verseiben és az itt látható alkotásokban egyaránt. Ha a felsorolt témákat nézem, azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy az idei évünkben igyekszünk nyújtani ezekből a témákból a látogatóinknak – emelte ki az intézmény igazgatója.

A rendezvény résztvevőihez Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere és Lövétei Lázár László költő is szólt, utóbbi, Páll Lajoshoz fűződő személyes emlékeit osztotta meg.
Tamás György székelyudvarhelyi műgyűjtő szerint a képek utazó nagykövetek, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Páll Lajos alkotásai a tengerentúlra is eljutottak. A kiállított művek elrendezéséről Túros Eszter kurátor beszélt.

A tárlat február 12-ig látogatható, hétfő kivételével, naponta 9 és 17 óra között.

Kövessen a Facebookon!