Hirdetés

A főnök legyen empatikus

Főként az elismerés, a pozitív visszajelzés hiánya és a túl sok stressz vezet el oda, hogy valaki felmondjon a munkahelyén. Kilépés előtt az alkalmazottak jó része többször is jelzi problémáját a főnökének, de gyakran semmi nem változik. Többek között ez derül ki egy friss felmérésből, amelynek a célja nem a negatív következtetések levonása, hanem a munkaadók és munkavállalók igényeinek egymáshoz közelítését.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
A főnök legyen empatikus
A fizetésemelés megoldást jelenthetne. Ritkán ajánlják Fotó: Veres Nándor

Második kutatásával jelentkezett a munkavállalókat az álláskeresőkkel összekötő portál, a DreamJobs Romania: a fiatal munkakeresők munkapiaci elvárásainak feltérképezése után a munkahelyi felmondás okait kutatták. Februárban Nyúljunk a darázsfészekbe! felhívással hirdették meg az online kérdőíves felmérést, a témát munkavállalói oldalról közelítették meg, hogy a munkaadók – ha akarnak – levonhassák a tanulságot.
Ezúttal azért választottak egy kényesebb témát, mert napi működésük során, a vállalatok toborzási folyamatainak támogatásakor azt látják, hogy a fluktuáció a jól teljesítő kollégák esetében is hangsúlyos.
– A szakmailag értékes kollégák megtartása elsődleges szempont annak elkerülésére, hogy még több pénzt és energiát fektessünk egy új kolléga megtalálásába. Ezért fontos a foglalkoztatási buktatók okait feltárni – mondta Arros Orsolya, a DreamJobs Romania vezetője.
Összesen 348-an töltötték ki az online kérdőívet. A felmérésben olyan, szellemi munkát végző személyeket kérdeztek meg, akik már mondtak fel munkahelyet. Nagyobb arányban vannak a nők a válaszadók között, és főleg a 36-50 év közötti korosztály képviseltette magát. Jelentős részük több év után lépett ki egy adott munkahelyről, mindössze a megkérdezettek negyede mondott fel az első 12 hónap alatt, vagy akár már a próbaidő letelte előtt.
A leggyakoribb felmondási oknak az elismerés és a pozitív visszajelzések hiánya jött ki, majd a túl sok stressz, túlfeszített tempó és a szakmai továbbfejlődés hiánya következik. A DreamJobs csapata ennél a kérdésnél lehetőséget biztosított egyéb okok beírására is, a válaszadók a babavárást, gyerekeket, ki nem fizetett túlórákat, a minimálbért, valamint a munkahelyi zaklatást nevezték meg, ami őket egy állásból való kilépésre késztette. A felmérésből kiderült, hogy majdnem fele-fele arányban számoltak be arról a kérdőív kitöltői, hogy próbálták-e őket marasztalni. Marasztalásként leginkább kedvezőbb munkafeltételeket (rugalmas munkaidő, home office stb.), több fizetést és juttatást, esetleg előléptetést vagy áthelyezést ígértek. Felmondásuk előtt az alkalmazottak nagyobb hányada többször is jelezte problémáját a főnökének, de süket fülekre talált, így semmi nem változott, és mindössze 7,3 százalékuk tudott segítséget kérni a HR-osztálytól.
A kérdőív összeállítóit az is érdekelte, hogy a felmondó felek milyen megoldást vártak volna a problémáikra. A válaszolók közel fele a fizetésemelést látta volna megoldásnak, mintegy 40 százalékuk pedig a felettese felelősségre vonását, és azt, hogy változtasson vezetői stílusán.
A válaszadók szerint a munkahelyen érezhető állandó feszültség, a bizonytalanság, illetve a rossz információáramlás az, ami leginkább mérgező tud lenni. Ugyanakkor az empátia, következetesség és rugalmasság a három legfontosabb tulajdonság, amivel egy vezetőnek rendelkeznie kell, továbbá fontos, hogy a vezető mentor és példakép legyen, ne főnök, rendelkezzen jól követhető vízióval és törekedjen a stabilitásra. Tartsa tiszteletben a munka-szabadidő egyensúlyt, legyen csapattag, aki konkrét lépéseket tesz a problémák megoldására – derült még ki a felmérésből.
Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy a munkavállalók azokon a munkahelyeken maradnak, ahol megbecsülve érzik magukat, ahol empatikusak a vezetők, és ahol szakmai fejlődési lehetőségek is vannak. Igazából ezt nagyjából tudtuk eddig is, vagy legalábbis legtöbbször érezzük, hogy így van, de most a megfelelő számokkal is alá tudjuk támasztani – összegzett Arros Orsolya. Majd megjegyezte: a vállalati sikerek alapja így vagy úgy, de mindig a csapatmunka volt és lesz. Jó csapatmunka pedig értelemszerűen jó csapattal képzelhető el. Ezért van annyira nagy szükség a jó kollégákra. – Figyeljünk hát egymásra – tette hozzá a DreamJobs Romania vezetője.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!